Da li je ptičji izmet štetan?

Svako koga je barem jednog jutra iznervirao neprijatni ptičji "poklončić" na vetrobranu zapitao se: da li je to štetno za moj automobil?

Izvor: B92

Četvrtak, 05.05.2011.

08:51

Default images

Osim, naravno, onih koji to vide kao znak sreće i nagoveštaja da će im se desiti nešto lepo.

Automobilski stručnjaci iz Velike Britanije, koji se zovu Autoglym, sproveli su istraživanje o ovom pitanju.

Pre svega, utvrđeno je da kiselina iz izmeta ptica ne može štetno da utiče na farbu. Međutim, šteta može nastati ako se izmet na automobilu zadrži duže. Zato vozači moraju brzo da reaguju.

Šteta se može desiti isključivo kao posledica skupljanja laka tokom hlađenja i formiranja nejednake teksture od stvrdnutog ostatka izmeta. Najpre se lak zagreva – na primer, pri direktnoj izloženosti sunca, a zatim se razmekšava i širi. Zatim, ta zagrejanost prestaje i ostaci ptičjeg izmeta se stvrdnjavaju na površini. Kada se lak hladi (recimo, preko noći), istovremeno se skuplja, učvršćuje i izliva prateći tekturu ptičjeg izmeta.

"Sada bolje razumemo zbog čega je ptičji izmet potencijalna opasnost za farbu", rekao je Pol Koler, generalni direktor Autoglyma.

On navodi da vozači moraju više da paze na proleće i u leto, jer je tada problem ptičjeg izmeta učestaliji.

"Pažljivo uklonite sve ostatke sa svog automobila i tako sprečite da vam farba primetno izgubi sjaj i glatkoću", dodaje direktor.

Autoglym, međutim, ovo istraživanje nije radio tek onako. Ta firma prodaje proizvod za uklanjanje ptičjeg izmeta po ceni od 5,25 funti.

Ipak, oni daju savete vozačima kako da smanje rizik od šteta koju mogu da naprave ptice:
- uklonite izmet što je brže moguće
- ukoliko se izmet zalepio za automobil i teško ga je očistiti, stavite vlažnu krpu preko njega i nakon deset minuta ga uklonite
- krpu kojom ste uklonili izmet bacite u kantu za smeće, a nakon toga obavezno operite ruke, kako ne bi došlo do zaraze

Fotografija - Flickr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: