Upravljač prljaviji od javnog WC-a

Ako ste mislili da nema ničeg prljavijeg od javnog toaleta, istraživači sa londonskog univerziteta vas opovrgavaju: "Upravljač automobila je prljaviji!".

Izvor: B92

Četvrtak, 28.04.2011.

10:53

Default images

Istraživači sa Queen Mary univerziteta iz Londona došli su do saznanja da se u prosečnom automobilu nalazi 700 vrsta bakterija po kvadratnom centimetru. Da stvar bude gora, rezultati su pokazali da je upravljač automobila devet puta prljaviji od daske šolje u javnom toaletu.

Tačnije, na dasci WC šolje u jednom takvom toaletu nalazi se 80 različitih vrsta bakterija po kvadratnom centimetru.

"Automobil je savršeno mesto za razmožavanje bakterija, pogotovo jer mnogi vozači vole da jedu u njemu", kaže doktor Ron Cutler, jedan od istraživača.

Tokom istraživanja, došlo se do brojke od 42 odsto vozača koji redovno jedu i piju dok voze. Dok trećina od njih uvek čisti površinu upravljača, 10 odsto priznaje da nikada ne čisti posle obroka u vozilu.

U prtljažnicima starijih modela istraživači su našli i do 1000 različitih vrsta bakterija, između ostalog i bacillus cereus, bakteriju koja uzrokuje trovanje hranom.

Većina ispitanih vozača priznala je da svoj auto glanca spolja, a da iznutra tek usisa sedišta i pod.

Doktor Cutler savetuje svim vozačima da redovno čiste svoje vozilo i spolja i iznutra da bi se izbeglo gomilanje bakterija.

Istražujemo: Šta je opasnije od prekoračenja?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: