Ko bolje parkira?

Naučnici sa nemačkog univerziteta došli su do odgovora na pitanje: da li bolje parkiraju muškarci ili žene?

Izvor: B92

Petak, 12.11.2010.

12:10

Default images

Studija ekipe naučnika s nemačkog univerziteta pokazala je da žene vozači paralelno parkiraju auto za minut i po, a muškarcima vozačima treba 42 sekunde manje i još su tri odsto precizniji.

U istraživanju je učestvovalo 17 vozača početnika oba pola i 48 iskusnih vozača i vozačica. Rečeno im je da parkiraju na različite načine, pod uglom, prema napred i paralelno.

Naučnici nisu iznenađeni time što su početnici oba pola bili lošiji od iskusnih vozača. Ali muškarci su u obe kategorije bili bolji od žena, otkrili su psiholozi.

Nemačke naučnike su zainteresovale psihološke implikacije testa parkiranja. Zaključili su da su biološki faktori važni, ali da su važne i društveno uslovljene uloge.

"Studija potvrđuje da muškarci imaju bolju koordinaciju ruku i očiju, kao i da se bolje snalaze u prostoru", kaže vođa istraživanja Onur Gunturkun. "Muškarci bolje ocenjuju trenutni položaj vozila u odnosu na parkirane automobile, kao i šta će se dogoditi kad okrenu volan i pritisnu gas."

Važnu ulogu igra i samopouzdanje za volanom, kaže žena koja je bila jedan od vodiča u istraživanju. "Vozačice za volanom imaju manje samopouzdanja", kaže Claudia C. Wolf. "Vozači teško parkiranje vide kao priliku da pokažu svoje veštine, a vozačice istoj situaciji prilaze sa strahom i vide je kao nešto što bi bilo bolje izbeći."

Wolf smatra veštinu parkiranja kumulativnom veštinom koja se stiče višestrukim uspehom. Zato savetuje ženama da na parkiranje gledaju kao na izazov, a da odbace strah i sumnju. "Kad više puta uspeju, steći će samopouzdanje."

Izvor - tportal

Šta muškarci i žene žele od auta?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: