Automobilsko sedište po uzoru na paukovu mrežu (FOTO)

Lexus je predstavio revolucionarni koncept automobilskog sedišta koje bi u budućnosti moglo da zameni konvencionalna rešenja koja se danas koriste.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.09.2016.

10:57

Automobilsko sedište po uzoru na paukovu mrežu (FOTO)

Iako se automobilska sedišta neprestano unapređuju, njihova osnovna struktura ostala je manje-više ista u decenijama koje su iza nas. Proizvođači automobila usavršavaju ergonomske karakteristike i prilagođavaju moderna sedišta ljudskoj anatomiji, povećava se broj opcija za podešavanje položaja, a funkcije grejanja/hlađenja i masaže nude se čak i u modelima iz nižih klasa.

Mada dizajneri konceptnih vozila u svoje futurističke automobile ugrađuju nekonvencionalna sedišta, u serijskim modelima uvek dobijemo sedišta sa klasičnom konstrukcijom. Da li će se novo sedište pod nazivom "Kinetic seat", koje je prikazao Lexus, jednog dana naći u produkcijskim automobilima ove marke, pokazaće vreme, ali nema sumnje da se ono što vidimo na fotografijama u potpunosti razlikuje od današnjih automobilskih sedišta.
Inspiraciju za strukturu ovog sedišta, dizajneri Lexusa potražili su u životinjskom carstvu. Preko čvrste konstrukcije, koja je ogoljena i vidljiva, razapeta je elastična mreža oblikovana po ugledu na paukovu mrežu.

Pojedini delovi konstrukcije (sedalni i lumbalni deo) mogu se pomerati, kako bi se što bolje prilagodili anatomiji osobe koja se nalazi u sedištu i pružili adekvatnu podršku telu. Ovi pokretni delovi imaju za cilj i da glava vozača/putnika ostane što stabilnija u toku vožnje, bez obzira na neravnine na putu ili krivine kroz koje automobil prolazi.

Na taj način, obezbeđuje se stabilnije i mirnije vidno polje vozača i putnika tokom kretanja vozila.
Potpora u vidu paukove mreže pomaže da se težina tela ravnomernije rasporedi i povećava komfor, što je od pomoći naročito tokom dugih vožnji koje fizički iscrpljuju organizam.

U Lexusu kažu da je ova "mreža" napravljena od ekološki prihvatljivih materijala, pri čemu nisu korišćeni naftni derivati. Osnovna komponenta materijala su proteini koje proizvode mikrobi u procesu fermentacije. Na kraju, zadovoljeno je još jedna karakteristika koja se zahteva od modernog sedišta - smanjenje ukupne mase u odnosu na konvencionalna rešenja.

Lexus će svoje "KInetičko sedište" predstaviti posetiocima sajma automobila u Parizu.
.
.
.
.
.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: