Upoznajte Grejema, supermena stvorenog da preživi sudar

S obzirom da anatomija savremenog čoveka nije u stanju da se nosi sa ekstremnim silama koje deluju u saobraćajnim nesrećama, postavlja se pitanje kako treba da bude građena osoba da bi preživela sudar?

Automobili

Izvor: B92

Petak, 22.07.2016.

10:45

Upoznajte Grejema, supermena stvorenog da preživi sudar
Foto: Transport Accident Commission (TAC)

Odgovor na ovo pitanje dala je vajarka Patriša Pisinini iz Melburna, uz pomoć stručnjaka za bezbednost saobraćaja i hirurga urgentnog centra. Tako je nastao Grejem, prototip supermena čija je konstitucija osmišljena sa ciljem da preživi saobraćajnu nezgodu pri velikim brzinama.
Foto: Transport Accident Commission (TAC)
Grejem svakako ne bi pobedio na takmičenju za najzgodnijeg muškarca, ali bi verovatno izašao na sopstvenim nogama iz slupanog automobila. Prilikom oblikovanja njegovog tela, tim iz Australije fokusirao se na najranjivije delove ljudske anatomije, kao što su glava, kičmeni stub (pre svega njegov vratni deo) i torzo.
Foto: Transport Accident Commission (TAC)
Grejemova glava je velika, sa debelom lobanjom i dodatnim mekim tkivom koji treba da zaštite mozak od povreda. Uši i nos su maksimalno uvučeni kako bi se sprečila oštećenja inače isturenih delova na glavi.

Vrat..., pa vrat praktično ne postoji u obliku kakav viđamo kod "normalnih" ljudi. Glava je direktno spojena sa telom, da bi se izbegle povrede vratnog dela kičme koje su veoma česte u saobraćajkama.
Foto: Transport Accident Commission (TAC)
Na grudima se nalaze dodatne masne naslage, čija je uloga poput vazdušnih jastuka - da ublaže i amortizuju udarac u grudni koš i spreče povrede rebara.

U odnosu na prosečnog savremenog čoveka, Grejem ima i deblju i grublju kožu kako bi se smanjile ogrebotine i posekotine koje nastaju prilikom udarca tela u delove kabine automobila.
Foto: Transport Accident Commission (TAC)
Grejemovi tvorci vodili su računa o tome da on preživi saobraćajku i ako se nađe u ulozi pešaka. Zbog toga je izmenjena anatomija njegovih nogu - one su ojačane, a na donjem delu imaju dodatni zglob koji treba da mu pomogne da hitro odskoči u stranu kada se nađe na putu vozilu koje nailazi.

Takođe, koleno je osmišljeno tako da može da se rotira u svim pravcima, da bi se izbegle teške frakture nogu.

Grejem je nastao u okviru kampanje za povećanje bezbednosti saobraćaja u saveznoj državi Viktorija u Australiji, sa ciljem da se ukaže na ranjivost čoveka u sudarima pri većim brzinama, a sve u sklopu akcije za smanjenje broja teško povređenih i poginulih na putevima u toj zemlji. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: