I Audi hoće na Mesec

Audi je u saradnji sa grupom nemačkih inženjera napravio svoju verziju lunarnog vozila i tako se uključio u takmičenje Google Lunar X Prize čiji je krajnji cilj uspešno sletanje na Mesec.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 26.06.2015.

12:19

Default images
Foto: Audi

Mesečev Audi quattro uglavnom je izrađen od aluminujuma, a pogon dobija od litijum-jonske baterije koja se napaja preko solarnih panela.

To je verovatno najsporiji Audi u istoriji ovog proizvođača. Pokreću ga četiri elektromotora zahvaljujući kojima teoretski može da razvije maksimalnih 3,6 km/h.
Foto: Audi
Vozilo je opremljeno dvema stereoskopskim kamerama, kao i posebnom kamerom koja služi za istraživačke svrhe, odnosno za vizuelno ispitivanje uzoraka Mesečevog tla.

Ako Audi pobedi na ovom takmičenju, prepoznatljivi simbol "quattro" zasijaće u svemiru 2017. kada bi X Prize fondacija trebalo da lansira robotski svemirski brod koji će se spustiti na Mesec.
Foto: Audi
Da bi osvojio nagradu vrednu 30 miliona dolara, Mesečev automobil treba da se uspešno spusti na površinu našeg prirodnog satelita a zatim da pređe i istraži najmanje 500 m.

Predviđeno je da se sa vozila na Zemlju emituju video i fotografije Mesečeve površine u visokoj rezoluciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: