Trovanje ugljen-monoksidom u autu

Jedan Finac, vozeći svoju Toyotu MR2 GT-S tokom otvorenog dana na trkačkoj stazi Ahvenisto, doživeo je gotovo smrtonosno trovanje ugljen-monoksidom, a čitav događaj zabeležila je video kamera instalirana u automobilu.

Izvor:

U početku vožnje sve je delovalo u redu, da bi, kako se kabina postepeno punila ugljen-monoksidom, vozač počeo da gubi koncentraciju i da postaje dezorijentisan.

Pre nego što se potpuno onesvestio, Finac je uspeo da zaustavi svoju Toyotu pored staze, ali ne i da otvori vrata ili prozore, tako da je i dalje udisao smrtonosin gas.

Tragedija je ipak izbegnuta zahvaljujući reakciji osoblja sa staze. Oni su, nakon što su shvatili o čemu se radi i kada su videli da vozač u automobilu ne reaguje, razbili staklo na prozoru i oslobodili onesvešćenog vozača, spasivši mu život.

Nakon što se oporavio, Finac je izmontirao video snimak i postavio ga na Youtube, uz detaljno objašnjenje čitavog toka događaja:Ugljen-monoksid, koji je jedan od produkata sagorevanja goriva, dospeo je u kabinu iz motora, a reč je o gasu bez mirisa, tako da vozač nije ni bio svestan njegovog prisustva.

Međutim, na snimku se vidi da se krovni prozori i stakla na automobilu postepeno zamagljuju, što je bila indicija da dolazi do promene sastava vazduha u kabini.

Otežavajuća okolnost po Finca bila je što pravila koja važe na trkačkoj stazi zabranjuju vožnju sa otvorenim prozorima, tako da su protok i razmena vazduha sa okolinom bili znatno smanjeni. Na taj način se i koncentracija ugljen-monoksida u automobilu vrlo brzo uvećavala.

Pogledajte prevrtanje SUV vozila tokom otvorenog dana na Nirburgringu.

Razno

A za direktorku - Korveta

Jedna od najmoćnijih žena u automobilskoj industriji, čelnica General Motorsa – Meri Bara, naručila je od svoje fabrike crni Chevrolet Corvette Z06 Convertible, prenosi CorvetteBlogger.

Razno četvrtak 28.05. 12:21 Komentara: 1

Ne treba baš svakog puštati na Ring

Incident koji se dogodino na Nirburgringu za vreme jednog od takozvanih turističkih dana, kada je pristup trkačkoj stazi omogućen vozačima-amaterima, pokazuje da bi organizator mogao da razmisli o uvođenju psihološkog testa za vozače pre nego što im dozvoli da uđu na pistu.

Razno četvrtak 28.05. 09:59 Komentara: 6

Jedan jedini na svetu - Porshce 911

U Dubaiju je ovih dana snimljen jedinstveni model – PORSHCE 911. Ako se i dalje pitate šta je to toliko posebno na automobilu čija je silueta decenijama dobro poznata svakom ljubitelju četvorotočkaša, pročitajte njegovo ime još jedanput.

Razno utorak 26.05. 09:05 Komentara: 13

Kod nas kradu akumulatore, u SAD baterije iz hibrida

Često čujemo od komšija, ili pročitamo na internetu da nas je zadesio jos jedan talas krađe akumulatora iz automobila. U SAD, ovaj stil je podignut na novi nivo. Lopovi su počeli da kradu baterije iz hibridnih automobila, pre svega iz Toyote Prius.

Razno ponedeljak 25.05. 09:51 Komentara: 6

Koliko je zaista brz Ferrari LaFerrari?

Iako je prošlo više od dve godine od premijere Ferrarijevog top modela, italijanski proizvođač dugo je odolevao specijalizovanim novinarima koji su želeli da ispitaju granice njegovih mogućnosti. Najzad, ekipi Motor Trenda omogućeno je da na Ferrarijevoj test stazi Fiorano proveri koliko je ovaj automobil zaista brz.

Razno petak 22.05. 09:42 Komentara: 26
strana 1 od 194 idi na stranu