Vožnja bez registarske tablice

Da li ste primetili povećan broj automobila koji učestvuju u saobraćaju bez registarskih tablica? Da li ste se zapitali zašto se to dešava?

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.06.2011.

20:11

Default images

Tekst: Nemanja Pantelić

Tek danas sam uspeo da sagledam razmere ovog fenomena na beogradskim ulicama. Na putu od Vračara do Novog Beograda oko mene je prošlo desetak automobila koji nemaju registarke tablice na zadnjem delu. Stara Corolla, Mercedes 190, skuter, Škoda, Buba, FIAT... ramovi su tu ali tablica nema. Nedostaju i nove i stare a kod većine nedostaju samo zadnje tablice.

Da li je moguće da je to reakcija naših vozača na primenu novog sistema video-nadzora saobraćaja i kažnjavanja prekršaja?

Ako kamere snimaju registarske tablice i automobile prekršilaca, a organi zatim šalju kazne na odgovarajuće adrese, da li koncept "nema tablice - nema kazne" zaista funkcioniše u Beogradu?

Da se podsetimo, sistem video-nadzora, posle brojnih najava, pušten je u pogon 1. juna 2011. godine i tokom svog prvog dana funkcionisanja zabeležio je 654 prekršaja. Na Brankovom mostu napravljeno je 145 prekršaja kretanja žutom trakom i to od centra ka Novom Beogradu, dok je prema gradu napravljeno 315 prestupa.

Sumnjajući da je izbegavanje kamera razlog za ovu pojavu, proverio sam u nekoliko agencija za registraciju vozila, da li je kojim slučajem, kao pre nekoliko meseci u Nišu, došlo do zastoja sa isporukom registarskih tablica, ali zastoja nema. Agencije svoju delatnost obavljaju bez problema.
Seat ima novu registarsku tablicu u kabini ali pozadi je nema
Ako krađa registarskih tablica zbog upotrebe na nekom drugom automobilu prilikom vršenja prekršaja objašnjava ovu pojavu, u centru za nadzor odmah se vidi da li model na ekranu odgovara modelu koji je registrovan na tu tablicu ili ne. Ako se pitate šta će biti ako je neko skinuo tablice sa identičnog automobila i stavio ih na svoj? Kako tada dokazati nevinost? Pa jednostavno, vlasnik treba da prijavi MUP-u da su mu nestale tablice.

Prema članu 276 važećeg Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, u slučaju gubitka registarske tablice ili nalepnice, vlasnik, odnosno vozač, dužan je da u najkraćem roku o tome obavesti najbliži MUP. Takođe, registarske tablice moraju biti postavljene na za to predviđena mesta, ne na tabli sa instrumentima ili pored vozačkog sedišta.

Da biste posle prijave krađe izvadili nova dokumenta i nove registarske tablice, morate platiti taksu od 2 500 dinara. Vlasniku vozila kome su ukradene tablice preostaje da tuži N.N. lice i da zahteva nadoknadu štete, analogno tome bi mogao da tuži i nadležne za puteve (i udarne rupe) pod uslovom da dokaže da je baš zbog toga ostao bez tablice.

Vožnja bez tablica povlači novčanu kaznu i nosi dva, odnosno tri poena ako je izazvana nezgoda ili ugrožena bezbednost.
Ovako nas kamere vide
Kako smo nezvanično saznali iz izvora u policiji, do ove pojave najverovatnije je došlo zbog "tuđe nepropisne radnje". Takođe smo saznali da ukoliko patrola primeti ovakvo vozilo, dužna je da ga zaustavi, skine mu i prednju tablicu i dalje postupi prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja.

Za nekoliko dana ćemo dobiti zvanične informacije iz Uprave saobraćajne policije o ovoj pojavi posle koje ćemo znati da li su pojedini vozači skidanjem tablica pokušali da na najprimitivniji mogući način izbegnu plaćanje kazne za izvršeni saobraćajni prekršaj.

Da li je lakše skinuti zadnju ili obe tablice sa auta i nastaviti sa vožnjom kao da je put vaš nego ponašati se civilizovano? Slažem se da je vozačka kulura na prilično niskom nivou u čitavoj zemlji i da nam ulice i putevi nisu sjajni. Stvari treba menjati, ali ne mislim da je uvođenje ovako rigoroznog sistema kažnjavanja pravi put do promena.

Sprečavanje prekršaja i smanjenje broja nesreća je prioritet, ne kažnjavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: