Autom do Budve i natrag

Na put je najbolje krenuti odmoran, u ranim jutarnjim satima, a ne noću, kako mnogi vozači vole. Nikako ne konzumirati alkohol ili lekove jer čak i kafetin može uticati na pad koncentracije.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 08.07.2010.

17:18

Default images

Autori: Đorđe Kostić i Nemanja Pantelić

Preporučuje se odmor na svakih 100 do 150 kilometara. Pre polaska na put i pakovanja svih stvari u prtljažnik, savetujemo da izvršite barem osnovnu kontrolu ključnih sistema na vašim kolima: gume i pritisak u njima, nivoe svih tečnosti u koje spadaju rashladna, kočiona, nivo ulja u motoru i u posudi za pranje stakala.

Od pritiska u gumama zavisiće vam potrošnja goriva, performanse automobila prilikom naglih manevara izbegavanja učesnika u saobraćaju, pešaka ili domaćih životinja koje ćete često naći kako se slobodno šetaju putem. Od pritiska u gumama zavisi i dužina zaustavnog puta pri naglom kočenju.

Takođe, predlažemo da punjenje rezervoara obavite pre polaska na put jer ćete tako skratiti ukupno vreme putovanja koje će u proseku trajati oko 10 sati.

Ekipa B92 na crnogorsko primorje krenula je magistralnim putem M20, i to preko Ljiga, Čačka Užica i Prijepolja. Putovali smo Daciom Duster 1.5 dci.

Na 41. kilometru od Beogradskog sajma vozači bi trebalo da obrate pažnju na opasnu deonicu gde su preticanja učestala.

Tokom vožnje, kako ovim delom puta, tako i čitavom magistralom, svedočili smo brojnim rizičnim i nepropisnim preticanjima. S obzirom da ste krenuli na odmor, da se opustite od svih problema koji vas svakodnevno pritiskaju, potpuno je besmisleno da nepromišljenim preticanjima stvarate rizične situacije sebi i svojim najmilijima.

Pretičite samo kada ste potpuno sigurni da je preticanje dozvoljeno na toj deonici i da vam niko ne ide u susret. Ne pretičete više od jednog vozila jer je to kažnjivo. Budite sigurni da ste pogledali u retrovizore pre započinjanja preticanja, kako nekoga ne biste „isekli“ i izazvali nestreću. Obavezno tokom preticanja vozite u optimalnom stepenu prenosa imajući na umu brzinu kojom se kreće vozilo koje se pretiče kao i samu konfiguraciju puta.
Patrola saobraæajne policije kod Ljiga
U teoriji, Ibarska magistrala je dovoljno široka da se mimoiđu tri pametna vozača.

Kroz naselje Ljig počinju oštrije krivine. Vozačima se savetuje odmor pred dalje putovanje.

U saobraćajnoj policiji kažu da su od početka godine na toj deonici nastradale tri osobe, a više desetina je teže i lakše povređeno.

„Upozoravamo vozače da na ovom delu magistralnog puta obrate pažnju i smanje brzinu kretanja, da ne čine prekršaje preticanja, da ne piju alkohol, jer su sve to uzročnici saobraćajnih nesreća. Stoga će patrole svaki dan biti na magistralnom putu i sankcionisaćemo vozače koji ne poštuju saobraćajne propise“, ističe Dragoljub Davidović, šef saobraćajne policije Ljig.



Na 106. kilometru nailazi se na prve radove. U naselju Zagrađe, saobraćaj se odvija jednom trakom. Radovi će trajati najmanje mesec dana.

Pokušajte da se uzdržite od preticanja po svaku cenu na ovom delu puta jer se prilikom uspona na planinu Rudnik put proširuje u dve trake što će vam omogućiti bezbedno preticanje šlepera i drugih sporijih vozila.

Posebno obratite pažnju prilikom spuštanja niz Rudnik prema Gornjem Milanovcu. Na tri mesta brzina je ograničena na 50km/h a radarske kontrole tamo su veoma često postavljene. Ta ograničenja ne protežu se više od par stotina metara.

Do Ovčarske banje, put je u dobrom stanju, međutim nekoliko vezanih semafora u Čačku dodatno usporava protok saobraćaja ka moru. U čačanskoj saobraćajnoj policiji kažu da će po potrebi na magistralu slati dodatne patrole
Vila Pina na Zlatiboru
Na 155. kilometru od Beograda nailazi se na prvu „crnu tačku“. Na ovom mestu potrebno je smanjiti brzinu na 40 km/h.

Preko Zlatibora se ide u tri saobraćajne trake, a asfalt je gotovo bez oštećenja. Međutim, ima dosta oštrih krivina.

Mi smo odlučili da prenoćimo na Zlatiboru pre nastavka puta prema Budvi jer je prilično naporno i sporo snimati priloge za TV, uzimati izjave i putovati.

Rezervisali smo prenoćište u Vili Pina koja je smeštena u gustoj borovoj šumi između hotela Čigota i centra Zlatibora.
Kokin Brod
Pri spuštanju niz planinu Zlatibor vozači bi trebalo da znaju da će na deonici od Kokinog Broda do Nove Varoši, saobraćaj svakodnevno biti zatvaran u dva-tri navrata, od 7 do 18 časova, i to na po dva sata.

Zbog tih radova na ovom delu puta nema asfalta, a vozačima skrećemo pažnju da se na ulasku u Kokin Brod nalaze tri velike rupe.
Prijepolje
U Prijepolju se nailazi na poslednji AMSS punkt u kom vozači mogu da provere ispravnost vozila.

„Važno je napomenuti da je ovo poslednje mesto gde možete postati AMSS član i ovom prilikom apelujemo na vozače koji ovih dana planiraju put na more da svrate u AMSS da se učlane i informišu o stanju na putevima, da provere ispravnost vozila i da se informišu o stanju na graničnim prelazima“, upozorava Natalija Cvijetić, direktorka PJ AMSS Prijepolje.
Offroad vožnja na Zlatiboru
Za ulazak u Crnu Goru građanima Srbije potrebna su sledeća dokumenta:

Važeća lična karta.

Maloletnici koji putuju sa roditeljima treba da poseduju dokument koji dokazuje njihov identitet, kao što su izvod iz matične knjige rođenih, zdravstvena knjižica ili putna isprava.

Deca školskog uzrasta treba da imaju dokument sa fotografijom - đačku knjižicu, pasoš, ili ličnu kartu.

Od 01.10.2010. godine deca će moći da ulaze u Crnu Goru samo ukoliko imaju svoj pasoš.

Za Crnu Goru nisu potrebna dokumenta kao što su zeleni karton, međunarodna vozačka dozvola i dozvola za upravljanje tuđim automobilom u inostranstvu. Ukoliko vlasnik vozila nije u njemu, osoba koja upravlja automobilom treba da poseduje ovlašćenje overeno u sudu ili u opštini, ali se prihvata i dozvola za upravljanje vozilom u inostranstvu izdata u AMS Srbije koja važi godinu dana.
Ekološka taksa za Crnu Goru
Kroz Crnu Goru

Od početka 2010. godine, u više od 2.500 saobraćajnih udesa na putevima u Crnoj Gori poginula je 31 osoba. Crni bilans uvećan je juna meseca, kada je u dve nesreće u dolinama Tare i Morače, u razmaku od nekoliko sati i sedamdesetak kilometara, poginulo troje Užičana i četvorica rođaka iz Bijelog Polja.

Zbog radova na putevima kroz Crnu Goru, vozačima se savetuje dodatna opreznost.

Već na međugraničnom prostoru, između Srbije i Crne Gore, izvode se radovi koji će trajati i tokom leta. U graničnoj policiji Crne Gore kažu da, i pored radova na prelazu Brodarevo, neće biti velikog zastoja. Takođe, navode da se predzimaju sve mere da bi se svaki turista koji ulazi u Crnu Goru što manje zadržavao na graničnim prelazima i garantuju da nepotrebnih stajanja u gužvi na ulasku i izlasku iz Crne Gore neće biti.

Još dok ste u međugraničnom prostoru, strani turisti u obavezi su da plate i ekološku taksu, koja po automobilu iznosi 10 evra.

Prema Zakonu o bezbednosti hrane Republike Crne Gore, po vozilu je dozvoljen unos ukupno 1 kg suvog voća i povrća, kilogram kafe, 1 litar alkoholnog pića i 2 litra soka.
Sudar u kanjonu
U saobraćajnoj policiji Bijelo Polje kažu da će njihove patrole biti na svakih 50 kilometara: „Imaćemo punkt na Ribarevinama gde će se 24 sata vršiti kontrola. Kontrolisaće se prekoračenje brzine radarima i u sklopu redovnih aktivnosti vršiće se alkotestiranje vozača“.

Kroz kanjon Morače, vozači moraju da voze oprezno. Put je dosta dobar, a na više deonica postavljen je nov asfalt. Tu deonicu puta najbolje je preći sa jednim odmorom, kažu u podgoričkoj saobraćajnoj policiji.

Najvažnije je da ne vozite preko ograničenja jer kroz kanjon vam je svaki centimetar zaustavnog puta veoma važan. Ne zaboravite da vam je automobil natovaren stvarima i putnicima pa mu je automatski teže da se zaustavi nego kada sami vozite po svom gradu.

Takođe, u kanjonu nemate baš puno manevarskog prostora jer vam je sa jedne strane puta oštra stena a sa druge visoka litica.

Tokom prolaska ovim delom puta naišli smo na jednu lakšu saobraćajnu nezgodu u kojoj nije bilo povređenih. Do nesreće je došlo tokom preticanja.
Očekujte da mnogi crnogorski vozači brzo voze ovom deonicom puta i seku krivine.

Karakteristično za deo puta pred Podgoricom je da se lokalni vozači uključuju sa sporednih na glavni put veoma brzo i neočekivano, bez upotrebe pokazivača pravca. Isto važi za isključivanje sa glavnog puta.

Savetujemo da od Podgorice do Budve idete tunelom Sozine (2,5 evra) do Petrovca a zatim magistralom do Budve jer ćete već biti umorni pa je bolje da ne vozite serpentinama koje vas čekaju od Cetinja prema Budvi.

Saobraćajni propisi u Crnoj Gori slični su kao u Srbiji, pa je tako obavezno vezivanje sigurnosnog pojasa.

Dozvoljena količina alkohola u krvi je 0.5 promila, kretanje u naseljenom mestu je ograničeno na 50 km/h, na otvorenom putu 80 km/h. U toku vožnje nije dozvoljena upotreba mobilnog telefona, a upaljena svetla su obavezna.
Povratak iz Crne Gore preko BiH

Kada turisti putuju iz Herceg Novog prema Srbiji ili Beogradu često se odlučuju za put preko Bosne. Intenzitet saobraćaja je osetno manji ovim putem nego magistralom pa je samim tim i putovanje opuštenije. Priroda i prizori su fantastični.

Od 22. juna stupio je na snagu izmenjeni zakon o bezbednosti u saobraćaju u Bosni i Hercegovini. Novčane kazne za prekršaje su mnogo veće.

Putevi kroz Republiku Srpsku su u dobrom stanju, a na graničnim prelazima nema gužvi. Međutim, prelazak preko planinskog masiva Čemerno, veoma je opasan, jer je kolovoz širok samo četiri metra, a na toj deonici dugačkoj preko 20 kilometara ima i dosta odrona.
Vozači koji se odluče da se iz Crne Gore u Srbiju vrate preko Bosne i Hercegovine, trebalo bi da znaju da će prolazak novom deonicom od Meljina ka Trebinju platiti tri evra.

Posle 20 kilometara nailazi se na nov granični prelaz Zuce.

U graničnoj policiji Bosne i Hercegovine kažu da na prelazu Zuce za sada nema gužvi.

Za ulazak u Bosnu potreban je važeći pasoš ili važeća lična karta. Vozači moraju da imaju zeleni karton, važeću vozačku i saobraćajnu dozvolu.

Saobraćajni propisi u Bosni nisu mnogo drugačiji nego u Srbiji.

Obavezno je vezivanje sigurnosnog pojasa, dozvoljena količina alkohola u krvi je 0.3 promila. Kretanje u naseljenom mestu je ograničeno na 40 km/h, na otvorenom putu 80 km/h, osim ako to saobraćajnim znakom nije drugačije propisano.

U toku vožnje, kao u našoj zemlji, nije dozvoljena upotreba mobilnog telefona. Upaljena svetla su obavezna.
Ulaz u Gacko
Međutim, izmenama zakona o saobraćaju kazne za prekršaje povećane su za čak 50 odsto.

Stupio je na snagu novi izmenjeni zakon gde su novim propisima povećane kazne za prekoračenje brzine na otvorenim putevima kao i u naseljima, gde je minimalna kazna 30 do 400 KM nije više 60 nego je izmenjena na 50 km/h.

Vozačima skrećemo pažnju na dodatnu opreznost na ulasku u Gacko. Na tom pravcu 24 sata stoji patrola saobraćajne policije.

Ipak, kada se izađe iz Gacka počinje uspon ka planinskom masivu Čemerno, najopasnijem delu puta kroz Bosnu i Hercegovinu.

Vozačima savetujemo da obrate pažnju kada prelaze preko masiva Čemerno. Put je veoma loš zbog čestih odrona.

U trebinjskoj policiji kažu da je Čemerno najbolje preći brzinom od 40 kilometara na sat, bez naglih kočenja zbog sitnog kamenja koje se nalazi pored puta.

Tu se nalazi deonica u dužini od sedam kilometara i 200 metara a širina puta je 4 metra. Samim tim, ta deonica ima veliki broj krivina koje su oštre i nisu pregledne. Savet svima koji saobraćaju tim putem je da brzinu svojih vozila prilagode uslovima na putu.
Od Tjentišta preko Foče i Goražda do Višegrada put je u solidnom stanju. Na magistrali nema velikog protoka saobraćaja.

Višegrad predlažemo kao odlično mesto za pauzu. Obiđite i fotografišite čuvenu ćupriju.

U saobraćajnoj policiji Republike Srpske vozačima preporučuju dodatnu opreznost zbog izletanja domaćih životinja na kolovoz i prisustva neobeleženih poljoprivrednih mašina na putu.

Povratak kući

Ulazak u Srbiju je na Mokroj Gori i odmah po prelasku državne granice pripremite 50 dinara za ekološku taksu koju plaćate tamošnjim rendžerima. Deonica preko Mokre gore je prilično vijugava ali u veoma dobrom stanju. Ipak, česti su traktoristi pa savetujemo oprez.

Na Ibarsku Magistralu se uključujete u podnožju Zlatibora. Mi smo u povratku zbog velikog intenziteta saobraćaja odlučili da se isključimo sa magistrale na Rudniku i da do Beograda stignemo znatno manje opterećenim putem preko Topole, Mladenovca i na kraju autoputem.

Tokom pravljenja reportaže, ukupno smo prešli oko 1500 kilometara za koje nam je bilo potrebno 10.688 dinara za gorivo, takse i putarine.

Prosečna potrošnja Dacije Duster iznosila je 5,8 litara na 100 km posle ove kilometraže.

Tokom putovanja nismo platili nijednu kaznu, zabeležili smo veliki broj prekršaja i zahvaljujući primerenoj brzini kretanja uspešno smo izbegli sve rizične situacije nastale nepromisljenim postupcima drugih vozaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: