Automobili

Četvrtak, 17.06.2010.

09:15

Čime čistite stakla?

Ukoliko ste lenji, preterano štedljivi ili i jedno i drugo, pa umesto sredstva za čišćenje vetrobranskih stakala koristite vodu, velike su šanse da ste sopstveno vozilo pretvorili u biološko oružje.

Izvor: B92

Default images

Legionarska bolest je atipična upala pluća koju izaziva bakterija Legionella koja obožava stajaću vodu i umerene temperature, pa je posudu u kojoj stoji tečnost za čišćenje stakala, posebno tokom toplih dana, njen dom iz snova. Prilikom prskanja tečnosti na staklo Legionella lako iz ventilacionog sistema dođe u putničku kabinu, a potom i u pluća putnika.

Naučnici su došli do tog zaključka nakon što je jedno od istraživanja pokazalo da profesionalni vozači oboljevaju od legionarske bolesti pet puta češće u odnosu na vozače amatere, prenosi BBC.

Najbolji način da uništite potencijalnu opasnost jeste da natočite preporučeno sredstvo u posudu za čišćenje stakala, a ono će uništiti bakterijske kolonije ukoliko se tamo nalaze.

"Legionarska bolest je retka, ali ubija ljude", kaže stručnjak iz područja bakteriologije, profesor Hugh Pennington, dodajući: "Ako možete da je eliminišete na ovako jednostavan i efikasan način, onda je to dovoljna preporuka."

Izvor - T-Portal

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: