Automobili

Petak, 07.02.2014.

10:42

Da li klasične policijske potere odlaze u istoriju?

Prema navodnom tajnom planu koji je procurio u javnost, policija bi u državama EU od 2020. mogla da počne da zaustavlja vozila koja predstavljaju opasnost u saobraćaju daljinskim putem. To znači da se u budućnosti policajci više ne bi upuštali u opasne jurnjave za pomahnitalim vozačima i kriminalcima i time dovodili sebe i druge u opasnost.

Izvor: B92

Default images

Poverljivi dokument nosi naziv "Daljinsko zaustavljanje vozila" i otkriva plan po kome bi policijski službenik iz kontrolne sobe pritiskom na dugme onemogućavao dalje kretanje automobila za koji se proceni da predstavlje opasnost u saobraćaju ili da ga vozi osoba koja je prekršila zakon.

Plan je navodno osmišljen od strane viših policijskih službenika Evropske unije i deo je paketa mera koje podrazumevaju nadzor i praćenje prekršilaca zakona.

Projekat "daljinskog zaustavljanja" biće zasnovan na novoj tehnologiji. Ona podrazumeva da sva nova vozila koja se prodaju na tržištu EU budu standardno opremljena posebnim uređajem koji će moći da se aktivira od strane policijskog službenika, prenosi britanski Telegraf.

Sistem funkcioniše tako što se prekida dovod goriva i zaustavlja rad motora. U dokumetu koji je procurio navodi se i da je predviđen rok za razvoj nove tehnologije 6-7 godina.

Prema istom izvoru, osnovni cilj plana je da se smanji rizik po policiju ali i građane koji bi se mogli naći u opasnosti prilikom policijskih potera.

Tajni dokument otkrili su članovi organizacije Statewatch, koja je angažovana na zaštiti i očuvanju građanskih sloboda i prava u Evropskoj uniji. U toj organizaciji tvrde da nova tehnologija predstavlja ozbiljnu pretnju za građanske slobode.

Pogledajte čime se vozačima koji ugrožavaju bezbednost suprotstavlja policija u Dubaiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: