Šta će Kinez na strani Srbije u Prvom svetskom ratu? VIDEO

Pre deset godina počeli smo da obeležavamo Dan primirja kao državni praznik, ali Prvi svetski rat decenijama intrigira istoričare i javnost. Kako se danas odnosimo sa prošlošću i Prvim svetskim ratom?

Život

Izvor: B92, Prva TV

Petak, 11.11.2022.

09:52

Šta će Kinez na strani Srbije u Prvom svetskom ratu? VIDEO
Foto: Printscreen/TV Prva

Aleksandra Bogdanović, autorka knjige "Istorijski zabavnik" kaže za TV Prva da mahom mlađi ne znaju šta se obeležava 11. novembra.

"Međutim, postoji i rasprava o tome da li je ovo Dan primirja ili Dan pobede? U srpskom slučaju možda je ispravnije reći Dan pobede, ali prihvatili smo termin saveznika", kaže Bogdanović.

Očekivano je da mlađi ne znaju šta se obeležava danas, kaže profesorka istorije Natalija Bukvić i ističe da je dva dana kasnije, 13. novembra, potpisano beogradsko primirje.

Pre 10 godina počinje da se obeležava ovaj državni praznik.

Bogdanović navodi da javnost voli da čita o herojima Prvog svetskog rata, te kako ih interesuju priče i o velikim vojskovođama ali se poistovećuju sa pričama "malih ljudi".

"Prvi svetski rat je bio specifičan po tome šo je iznedrio male heroje, ljude koji su nekada bili seljaci a sada su pozvani na oružje, i oni su učinili velika dela", kaže ona.

Želi da istakne Uan Šan Zena, kineza koji je ratovao na strani Srbije.
"Nakon rata je u uniformi sprske vojske došao u Beograd, u ministarstvo, da traži dozvolu da se nastani ovde. On se toliko zbližio sa svojim ratnim drugovima, i kad se rat završio nije želeo da se vrati kući", kaže ona.

Takođe ne može da ne pomene jedinu žena oficirku Flora Sands.

"To je jedina Engleskinja koja je u Gvozdenom puku bila rame uz rame sa Milunkom Savić. To je jedina Engleskinja koja je došla kao borkinja, a ne kao bolničarka", kaže ona.

Kaže za Dragutina Matića, "oko solokovo", da je bio seljak koji je otišao u rat i pokazalo se da je talentovan izviđač sa fotografskim pamćenjem. On se vratio kući i tek kada je objavljena ploča Marš na Drinu, a ma omotu je bio njegov lik, tako je otkriven njegov identitet.

Bukvić kaže da je učenicima interesantno da slušaju o zanimljivim ličnostima ali i ženama u Prvom svetskom ratu, i da istorija ne treba da se svodi na bubanje činjenica i godina.

"Moramo da pamtimo sva junaštva iz Prvog svetskog rata. Moramo da znamo istoriju kako se ona ne bi ponovila", navodi ona.

Ističe da je važno da proverimo izvore pre nego što se upustimo u čitanje istorijskih dela ili tekstova, jer se u poslednje vreme pojavilo mnogo pseudoistoričara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: