Kraljica Elizabeta je rušila protokole; Prvi put primopredaja vlasti nije izvršena u Bakingemu

Britanska kraljica Elizabeta Druga preminula je u 96 godini života, javljaju mediji. Hronologija događaja otkriva kako se kretalo stanje kraljice Elizabete.

Život

Izvor: B92, Guardian

Četvrtak, 08.09.2022.

16:10

Kraljica Elizabeta je rušila protokole; Prvi put primopredaja vlasti nije izvršena u Bakingemu
Foto: Profimedia

Nekoliko meseci unazad, oprečne su informacije o zdravstvenom stanju britanske kraljice. Nagađanja da je u lošem stanju Elizabeta je demantovala svojim pojavljivanjem na događajima, međutim jedan od najuticajnijih britanskih listova analizirao je događaje počevši od kraljičinog odlaska u dvorac Balmoral 21. jula.

Britanski Gardijan objavio je hronologiju ključnih događaja koji su bili vezani za sada već pokojnu kraljicu Elizabetu II.

21. jul 2022: Kraljica je otputovala u svoj privatni zamak Balmoral u Škotskoj na početak svog tradicionalnog letnjeg raspusta.

28. jul 2022: Princ od Velsa predstavlja kraljicu na ceremoniji otvaranja Igara Komonvelta i čita poruku kraljice koja je stavljena u štafetu Igara Komonvelta.

8. avgust 2022: Kraljičina tradicionalna dobrodošlica u zamak Balmoral od strane počasne garde se navodno održava nasamo unutar terena, a izvor kaže

"Ovo je promena u skladu sa događajima koji se prilagođavaju udobnosti Njenog Veličanstva“.

3. septembar 2022: Kraljica propušta Braemar Gathering, popularni događaj Highland Games, a princ od Velsa zvanično otvara novu strukturu kojom se proslavlja kraljičin platinasti jubilej. Podrazumeva se da je odluka doneta radi udobnosti šefa države.

6. septembar 2022: Kraljica prima Borisa Džonsona u zamku Balmoral dok on napušta funkciju pre nego što ona pozdravlja Liz Tras da je zamoli da formira vladu i postane premijer.

Kraljica Elizabeta je po prvi put u istoriji svoje vladavine izvršila primopredaju dužnosti u Aberdinširu, a ne u Bakingemskoj palati.

7. septembar: Kraljica odlaže svoj sastanak Tajnog saveta nakon što su je kraljevski lekari savetovali da se odmori.

8. septembar: Bakingemska palata objavljuje da je kraljica pod medicinskim nadzorom u Balmoralu, a kraljevski lekari kažu da su zabrinuti za njeno zdravlje.

Članovi kraljevske porodice, uključujući princa od Velsa, vojvodu od Kembridža, kraljevsku princezu i vojvodu i vojvotkinju od Saseksa, žure da budu uz nju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: