- Vesti -

Našla se u centru laži: "Optužili su me da sam blokirala Suecki kanal"

Marva Elselehdar, prva žena kapetan broda u Egiptu, suočila se ovih dana sa lažnim vestima da je baš ona bila odgovorna za nasukavanje broda Ever Given, koji je blokirao Suecki kanal i izazvao velike probleme u međunarodnoj trgovini.

Izvor: B92
Podeli

Kako piše BBC, prošlog meseca i sama je čitala vesti o velikom brodu koji je preprečio put ostalima u Kanalu. Međutim, odjednom su počele da stižu vesti kako je ona kriva za to.

"Bila sam šokirana", rekla je je Marva Elselehdar, koja je u tom trenutku radila na brodu Aida IV u Aleksandriji, stotinama milja dalje od Sueca.

Brod na kojem je služila u vlasništvu je egipatskih pomorskih sigurnosnih agencija, a misija mu je bila da dostavi potrepštine svetioniku na Crvenom moru, dok se nekad koristi i za obuku kadeta Arapske akademije za nauku, tehnologiju i pomorski prevoz.

Glasine su počele da se šire na osnovu "skrinšotova" lažnog naslova koji je navodno objavila medijska kuća Arab News, a gde se tvrdilo da je ona uključena u incident.

 EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES
EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES

Međutim, slika je očigledno montaža, jer je Arab News 22. marta zaista objavio priču o njoj, ali u kontekstu toga da je u pitanju prva žena kapetan u Egiptu. Bez obzira na to, laž se brzo proširila društvenim mrežama, a pojavili su se brojni lažni profili koji su je "optuživali" za incident sa brodom Ever Given.

Kako je sama rekla ova 29-godišnjakinja, ni danas ne zna ko je, i zašto, počeo da širi takve dezinformacije.

"Čini mi se da sam nekome postala meta jer sam uspešna žena u ovom poslu, ili zato što sam Egipćanka, ali ne mogu ništa tvrditi sa sigurnošću", izjavila je.

Ona je, inače, posle diplomiranja počela da radi na brodu Aida IV, a 2017. godine ju je odlikovao egipatski predsednik Abdel Fatah El-Sisi. Ove lažne informacije su je pogodile do toga da je počela da se plaši za posao.

"Lažni članak pisan je na engleskom, pa se vrlo brzo proširio svetom. Trudila sam se da negiram sve to, jer je uticalo na moju reputaciju. Ipak, odlučila sam da se fokusiram na pozitivne komentare, odnosno ljude koji su bili na mojoj strani", rekla je za BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 137 idi na stranu