- Vesti -

FDU: Pružamo podršku Mileni Radulović VIDEO

Fakultet dramskih umetnosti oglasio se povodom navoda glumice Milene Radulović da je bila žrtva nasilja i seksualnog uznemiravanja od učitelja glume Miroslava Aleksića.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia / Sergei Karpukhin/TASS
Foto: Profimedia / Sergei Karpukhin/TASS

"Fakultet dramskih umetnosti, bezrezervno i odlučno, pruža podršku mladoj glumici i nekadašnjoj studentkinji naše škole, Mileni Radulović, u njenoj borbi da se svaki oblik seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja procesuira i kazni na adekvatni način", navodi se u saopštenju.

Dalje dodaju da je neophodno je da se razume koliko je teško progovoriti o ovakvom problemu, posebno iz pozicije žrtve, kao i da su ponosni što je bivša studentkinja imala snage da otvoreno i direktno progovori o tome i podeli svoje dramatično iskustvo, čime ohrabruje i osnažuje sve one koji su bili izloženi različitim oblicima seksualnog zlostavljanja, uznemiravanja i nasilja da o tome progovore.

Pročitajte još:

Milena Radulović: "Kad smo imale 13-14 godina, Mika Aleksić bi nas propitivao da li imamo seks"

Ispovesti drugih žrtvi Mike Aleksića: "Tražio mi je da ustanem i da se okrenem"

Tihomir Stanić o Mileni Radulović: "Tražiti od žrtve bilo kakvo objašnjenje - to je zločin!"

Iz FDU podsećaju da optuženi učitelj glume Miroslav Aleksić nikada nije radio na Fakultetu dramskih umetnosti, niti je na bilo koji način bio uključen u procese edukacije i rada s njegovim studentima i studentkinjama.

"Njegove radionice pohađala su i deca koja nisu nastavila sa obrazovanjem u polju glume i dramskih umetnosti. Ovo je važno naglasiti zato što je problem seksualnog zlostavljanja i zloupotrebe pozicije moći problem ne jedne struke, već može biti prisutno u bilo kojoj društvenoj i profesionalnoj strukturi, dok je krivica za svaki čin pojedinačna i isključivo na počiniocu", piše u saopštenju FDU. Ističe se da se FDU za sve vreme svog rada "trudio da studentima i studentkinjama stvori siguran, podržavajući prostor za njihovo obrazovanje, usavršavanje, lično i umetničko sazrevanje".

"Bezbednost, poštovanje i lični integritet su vrednosti koje bez izuzetka moramo da garantujemo našim studentima i studentkinjama. Uprava fakulteta ima stalnu komunikaciju sa predstavnicima Studentskog parlamenta i sigurni smo da će studenti i studentkinje, ukoliko osećaju da su izloženi bilo kakvom obliku psihološkog, verbalnog ili fizičkog uznemiravanja tokom rada na Fakultetu, to odmah prijaviti nadležnim službama kako bi, po hitnom postupku, svako odstupanje od očekivanih normi i profesionalnih standarda bilo sankcionisano", navodi FDU.

"Zgroženi" Miodrag Radonjić o Miki Aleksiću: "Nijedan znak nije upućivao da se dešava tako nešto"

Dodaje se da FDU od nadležnih službi očekuje efikasnu reakciju koja će sprečiti da se slične radnje ponove na nekim novim žrtvama, kao i da počinioci budu adekvatno procesuirani i kažnjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 143 idi na stranu