- Vesti -

Legendarna glumica želi da ukine policiju: "Njihova sredstva preusmeriti na zajednicu"

Glumica Džejn Fonda izrazila je stav o finansiranju i "rekonfiguracije" policije u SAD-u, nakon masovnih globalnih protesta protiv policijske brutalnosti.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty Images, Michael Loccisano / Staff
Foto: Getty Images, Michael Loccisano / Staff

Legendarna zvezda pojavila se ove nedelje u emisiji "The View", gde su je pitali da objasni šta to znači kada su ljudi razgovarali o "definansiranju policije".

Fonda je dala primer Nju Džerzija, gde su građani stvorili tim u zajednici koji ide od vrata do vrata i proverava komšije i gleda da li postoje problemi koji se mogu rešiti bez potrebe za policijskim službenicima.

"Vodi je zajednica, policija dolazi po potrebi, vi ne uklanjate potpuno policiju", objasnila je 82-godišnjakinja. Dodala je da količina novca koji će finansirati policiju treba da se preumere na potrebe zajednice, a to će samo po sebi pomoći u smanjenju nevolja i pobuna i kriminala, i istakla je da taj princip vrlo dobro funkcioniše.

"Razgovaramo o ukidanju policije, o njenom ponovnom konfigurisanju i neka zajednice preuzmu vodeću ulogu", smatra Fonda.

Rasprava o umanjenju sredstava koje se ulažu u policiju bila je konstantna tema poslednjih nekoliko meseci, kada pokušaji reforme nasilne policijske prakse posle smrti Džordža Flojda i pucnjave na Džejkoba Blejka nisu uspele.

strana 1 od 111 idi na stranu