- Vesti -

Dušan i njegova besmrtna ruža: Užičanin tri decenije čuva cvet

Ukoliko vas put navede u užičko naselje Krčagovo, tamo će vas dočekati ruža koja živi čak preko tri decenije. Dušan Bojović (68) ovu biljku prvi put je sticajem čudnih okolnosti okopao i potkresao sedamdesetih godina prošlog veka i ona od tada svake godine cveta.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

"Ova ruža je preživela velike hladnoće, mrazeve a jedne zime bila je potpuno u ledu, ali koren je izdržao i svake godine cveta. Kada je posađena, u Krčagovu se nije nalazio nijedan objekat, a kasnije kada je počenula velika izgradnja, preživela je čak i to. Ja volim ruže i znam dosta o njima, ali kako je ova preživela toliko dugo nikome nije jasno", kaže Dušan za Rinu.

U neposrednoj blizini nalazi se zgrada FK "Jedinstvo", pa Dušan boraveći tu nikad iz vida nije ispuštao ovu trnovitu lepoticu. Redovno ju je negovao, a i danas ona je jedna od najlpeših, iako joj se pridružilo mnogo mlađih.

"Pre tridesetak godina ona je bila jarkocrvene boje, a sada je više ružičasta. To znači da je poprimila boju neke koja se nalazi pored nje, a koja je mlađa. To se često dešava. U neposrednoj blizini nalazi se i ugostiteljski objekat u kom se često održavaju proslave, pa se baš brojni gosti slikaju pored ove ruže, jer je najviša i najlepša", rekao je ovaj Užičanin.

Ova biljka prirasla je Dušanu za srce, pa će nastaviti da vodi računa o njoj nadajući se da će izdržati još dosta godina.

strana 1 od 123 idi na stranu