Rudarska kompanija uništila lokalitet star 46.000 godina

Rudarski gigant "Rio Tinto" izvinio se starosedeocima na severu zapadne Australije nakon što je uništio značajno arheološko nalazište staro 46.000 godina, rekavši da hitno pregledava planove za druga nalazišta u toj oblasti.

Život

Izvor: B92, Guardian

Ponedeljak, 01.06.2020.

16:08

Rudarska kompanija uništila lokalitet star 46.000 godina
Ilustracija, Foto: Getty Images, Paula Bronstein / Staff

"Rio Tinto" je detonirao eksploziv u delu Jukanske klisure prošle nedelje i pri tome uništio dva drevna stenska skloništa naroda Putu Kunti Kurama i Pinikura.

Ova rudarska kompanija dobila je još 2013. godine odobrenje za ležište Brokman 4, ali su dalja ispitivanja otkrila arheološko nalazište, u kojem su pronađeni brojni predmeni, oruđa od kostiju i 4.000 godina star pramen kose.

"Žao nam je za uznemiravanje koje smo uzrokovali. Naš odnos sa narodima Putu Kunti Kurama i Pinikura nam mnogo znači i radili smo sa njima dugo godina. Nastavićemo i dalje i pokušati da otkrijemo šta se tačno desilo da bi ojačali naše partnerstvo", navela je kompanija, a prenosi "Gardijan".

"Rio Tinto" je takođe saopštio da je stopirao sve radove i ponovo razmatra planove na svim projektima u klisuri Jukan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: