Žao nam je, delfini i labudovi se nisu vratili u Veneciju

Teška vremena zahtevaju optimistične teme i vesti koji će da unesu tračak nade da ipak nije sve tako crno. Međutim, pojedini mediji i pojedinci su zaista preterali u lepim vestima koje su ili delimično tačne ili su u potpunosti lažne.

Život

Izvor: B92

Sreda, 18.03.2020.

14:34

Žao nam je, delfini i labudovi se nisu vratili u Veneciju
Foto: GettyImages, Justin Sullivan / Staff

Nakon što je satirični sajt objavio vest sa prigodnom fotografijom kako Tom Henks u karantinu provodi vreme sa loptom Vilson (ne, loptu nisu pomešali sa suprugom Ritom Vilson), na društvenim mrežama je počeo da kruži tekst kako su se delfini i labudovi, nakon proglašenja pandemije i masovnog otkazivanja turističkih aranžmana, vratili u Italiju.

Italija je jedna od mnogih zemalja koje se bore sa posledicama prevelikog komercijalnog turizma. U ovo vreme, preko 700.000 turista bi bilo samo u Veneciji, te naslov koji sugeriše povratak labudova i delfina u Veneciju na prvi pogled se ne čini pogrešnim. Međutim, u tekstu se nigde ne spominju delfini, ali su autori u okviru teksta uključili i objavu jednog korisnika Tvitera u kom je fotografija delfina u Sardiniji. Na dotičnoj objavi javljali su se drugi korisnici mreže, govoreći da se u Kaljariju u Sardiniji stalno pojavljuju delfini, te da ovo nije posledica pandemije.

A i fotografija labudova koja je "dokaz" čistijih kanala Venecije samo je delimično istinita. Naime, korisnica društvene mreže Tviter pod nadimkom Kaveri postavila je ovaj niz fotografija sa labudovima u Veneciji, govoreći kako je voda u kanalima toliko čista i bistra da mogu sada i razne ribice da se vide u vodi.

Mediji su pohrlili da prenesu ovu objavu, koristeći je kao dokaz o čistijim kanalima. Iako se po pojedinim navodima tvrdi da su napuštanjem turista kanali u Veneciji sada zaista čistiji, labudovi nisu dokaz tome. Druga korisnica Tvitera javila se na Kaverinom postu, navodeći da u Buranu, ostrvu koje je blizu Venecije a gde je fotografija zapravo nastala, labudovi žive već 20 godina. Dodaje kako labudovi nikada nisu odlazili odatle ali i da ni oni niti pomenute ribice nisu nova pojava u Buranu.

Nesumnjivo je da planeta Zemlja uzima predah od ljudskih aktivnosti i da su nam sada potrebne lepe vesti. A možda čak nije ni bitno gde su nastale fotografije sve dok možemo na trenutak da prestanemo da razmišljamo o pandemiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: