U njoj su se krili ustanici: Niko je još nije prepešačio do kraja FOTO

Na samo sedam kilometra od centra Ivanjice, u selu Raščići, skrivena u steni nalazi se Hadži Prodanova pećina u kojoj je stanovništvo tokom Drugog srpskog ustanka, tražilo spas od Turaka.

Život

Izvor: B92, Rina.rs

Subota, 14.03.2020.

16:43

U njoj su se krili ustanici:  Niko je još nije prepešačio do kraja FOTO
Foto: Rina

"Karađorđev vojvoda Hadži- Prodan Gligorijević na ovom mestu je skrivao svoje ustanike, ovde su pravljeni zbegovi. U pećini su provodili dane, jeli šta su imali, kovali planove i odatle išli u dalju borbu protiv Turaka", rekao je za RINU, Miloje Ostojić iz TO Ivanjica.

Ova pećina svrstava se u malobrojna paleolitska nalazišta na centralnom Balkanu, a do sada su arheolozi istražili prvih četiri stotine metara. Prema nepotvrđenoj legendi izlaz iz ove pećine je u dragačevskom selu Kotraža, ali još niko je nije prepešačio do kraja.
Foto: Rina
"Kad se prođe prvi hodnik dužine od 400 metara, nailazi se na veliku dvoranu u kojoj se može videti sjajan pećinski nakit, stalaktiti i stalagniti. Deo je oštećen jer su posetioci ulazili i ložili vatre, pravili proslave, pa čak i dočeke novih godina i rođendane. Ostalo je dosta gareži. Visina dvorane je preko 16, a u nekim delovima i preko 20 metara. I dok u pećinima uglavnom imaju do dve vrste slepih miševa, u Hadži-Prodanovaj ima oko šest, od čega su tri endemske vrste i nema ih na drugim mestima", izjavio je Ostojić.
Foto: Rina
Arheološki, spaleološki i turistički potencijal ovog lokaliteta je takođe prepoznat od strane nadležnih institucija. Iz budzeta resornog ministarstva i lokalne samouprave izdvojen je novac za njenu rekonstrukciju. U prethodnom periodu izgrađen je stepenišni prilaz, potporni zid, ali i rekonstruisana Adzijina crkva pored čijeg ulaza i danas stoji okačeno crkveno zvono - poklon kralja Aleksandra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: