Bura oko takmičarske pesme za Beoviziju: "Tekst poziva na nasilje i biće izmenjen"

Pesma "Svadba velika", koju izvode Bora Dugić i "Balkubano", ostaće u takmičenju ovogodišnje Beovizije, a tekst pesme, koji prema tvrdnji Autonomnog ženskog centra poziva na nasilje, biće izmenjen.

Život

Izvor: B92

Sreda, 19.02.2020.

15:45

Bura oko takmičarske pesme za Beoviziju:
Evrovizija 2018. godine i uèesnica Nevena Božoviæ/ Foto: Getty/Guy Prives

Autonomni ženski centar zahtevao je hitno povlačenje pesme "Svadba velika" u izvođenju Bore Dugića i benda "Balkubano" iz takmičenja za Beoviziju 2020 i sa svih platformi Radio-televizije Srbije gde se pesma promoviše jer smatra da promoviše nasilje nad ženama.

Autonomni ženski centar smatra da je nedopustivo davanje javnog prostora i promocije pesme čiji tekst eksplicitno poziva na ubistvo žene koja je rekla "ne", koji promoviše ideju da žena treba da bude "moja ili ničija", te lažno navodi da situacija iz pesme opisuje osećanje ljubavi.

Autori teksta, prizivajući šaljivi ton kompozicije, ipak nisu pronašli odgovarajući autorski izraz, te se zbog toga izvinjavaju, naglašavajući da im to nije bila namera, piše RTS.

Podsetimo, Autonomni ženski centar reagovao je na tekst pesme koju izvode Bora Dugić i "Balkubano" jer određeni delovi pesme pozivaju na nasilje.

U tekstu pesme govori se o muškarcu koji je poneo bombu za slučaj da ga devojka koju prosi odbije, a delovi teksta glase: "Poneo sam bombu, poneo sam, draga, jer te ludo volim", zatim "ako kažeš ne, razneću ja sve", "čik mi reci ne, eksplodiraće".

"Poneo sam bombu da pokažem svima, ne sme niko drugi, ne sme da te ima", takođe je jedan od delova pesme.

"Nedopustivo je davanje javnog prostora i promocije pesme čiji tekst eksplicitno poziva na ubistvo žene koja je rekla 'ne', koji promoviše ideju da žena treba da bude 'moja ili ničija', te lažno navodi da situacija iz pesme opisuje osećanje ljubavi", stoji između ostalog u saopštenju Autonomnog ženskog centra.

"Podsećamo da u Srbiji svake godine između 30 i 40 žena bude ubijeno u porodično-partnerskom nasilju i da se ova situacija neće promeniti dok svi akteri u društvu ne preuzmu odgovornost za sprečavanje nasilja prema ženama i njegove promocije", saopštio je Autonomni ženski centar, a prenosi Mondo.

Polufinalne večeri Beovizije zakazane su za 28. i 29. februar, dok je finale 1. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

168 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: