- Vesti -

Poznati podržali beskućnike: Spavali na otvorenom i čitali priče za laku noć FOTO

Hiljade ljudi u više svetskih gradova spavalo je na otvorenom u okviru globalnih napora da se prikupe sredstva za rešavanje pitanja beskućništva.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty/Jemal Countess
Foto: Getty/Jemal Countess

Među aktivistima, koji su noć proveli na otvorenom u Njujorku, Londonu, Edinburgu i Kardifu, bio je veliki broj slavnih ličnosti. U centru Londona temperatura je bila oko 10 stepeni, padala je jaka kiša, što su uslovi sa kojima se beskućnici suočavaju svaki dan.

Priču za laku noć u Londonu svim spavačima pročitala je glumica Helen Miren. U Edinburgu se spavačima pridružio glumac Brajan Koks, a u Njujorku glumac Vil Smit. Luiza Kesej, bivši šef Vladinog odjeljenja za pitanja beskućnika i jedan od organizatora ovog skupa, rekla je BBC da se nada da će ovo poslati simboličnu poruku.

Ona je istakla da svet mora da se suoči s tim da postoji problem beskućništva, izbeglica i raseljenih lica. Organizatori očekuju da će se u okviru ove akcije, koju su nazvali "Veliko spavanje napolju", na globalnom nivou okupiti više od 50.000 ljudi.

Organizatori se nadaju da će prikupiti oko 50 miliona dolara za humanitarna udruženja koja se bave pitanjem beskućnika, prenosi Klix. Nacionalna služba za statistiku saopšila je da se poslednjih godina povećao broj beskućnika u Engleskoj, Velsu i Severnoj Irskoj.

Spavanje na otvorenom planirano je i u Brizbejnu i Dablinu.v

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 116 idi na stranu