Imao je 17 godina kada je došao u Aušvic: Preminuo poslednji preživeli zloglasnog logora

Poslednji preživeli iz prvog konvoja za koncentracioni logor Aušvic Kazimir Albin preminuo je u Varšavi u 96. godini, saopštio je Međunarodni odbor za Aušvic.

Život

Izvor: B92

Sreda, 24.07.2019.

09:30

Imao je 17 godina kada je došao u Aušvic: Preminuo poslednji preživeli zloglasnog logora
Foto:Getty/Sean Gallup / Staff

Albin je imao 17 godina kada je došao u Aušvic, gde je dobio broj 118, i od prvog dana se usredsredio na to da ne podlegne strahu i mržnji, nego da olakša svoju i situaciju ostalih logoraša, navodi se u saopštenju Odbora.

U februaru 1943. godine uspeo je, da sa još jednim logorašem, pobegne iz Aušvica, a potom se u Krakovu pridružio poljskom pokretu otpora i borio za oslobođenje svoje domovine.

"Posle rata Albin je smatrao da je njegova najvažnija dužnost da govori o Aušvicu i ubijenim logorašima. Pisao je knjige, držao govore, putovao i razgovarao s mladim ljudima u mnogim zemljama, a posebno mu je bilo važno da se njegov glas čuje u Nemačkoj", rekao je potpredsednik Odbora Kristof Hibner.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: