- Vesti -

Ptica koja krasi srpski grb, orao krstaš, izumire u Srbiji: Preostala su samo dva para!

Najveća pretnja za njih su pesticidi kojima poljoprivrednici prskaju svoje njive.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: epa.eu/ARMANDO BABANI
Ilustracija: epa.eu/ARMANDO BABANI

Orao krstaš, ptica koja krasi srpski grb, izumire u Srbiji: preostala su samo dva para!

Orao krstaš, carska grabljivica, doskoro se mogao videti na Fruškoj gori. Danas, samo na severu Banata. Na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije jedini par čuva dva ptića.

Do devedesetih godina samo po obodu Deliblatske peščare živelo je čak sedam parova orlova krstaša. Tekunica, kojima se krstaš najradije hrani, nestalo je s pošumljavanjem peščare, pa je ova vrsta orla morala da migrira. Dva para su otišla u susednu Rumuniju.

Godine 1996. kod sela Šumarka ubijen je jedan orao krstaš, a već naredne godine ovo stanište zauvek je napustila i njegova partnerka. Nakon toga, u Deliblatskoj peščari više nije bilo orlova krstaša. Možda najveća pretnja za njih jesu pesticidi kojima poljoprivrednici prskaju svoje njive, prenosi "Opanak".

Orla krstaša, nažalost, danas lakše možemo videti u muzeju, privatnoj galeriji, prepariranog u restoranu, nego u gnezdu ili nad vojvođanskom ravnicom. Premda su izuzetno osetljivi na ljudsko prisustvo, zakon propisuje da se gnezdu u kome se trenutno nalaze jedina dva para i nihovi mladunci može prići najbliže na jedan kilometar.

Ko, kada i koliko blizu sme da priđe gnezdu kontrolišu volonteri u okviru projekta za zaštitu krstaša. U skrovištu, nadomak drveta su svakodnevno, od marta do jula, tj. dok traje inkubacija i ptići ne ojačaju. Kontrolišu i korišćenje pesticida, sarađuju sa meštanima, lovcima, poljoprivrednicima…

Kako bi se njihov broj povećao, Srbija, Mađarska, Austrija, Češka i Slovačka pokrenule su prošle godine projekat „Panon igl“ za zaštitu orla krstaša, koji finansira Evropska unija, piše RTS. Cilj projekta je da se u zemljama učesnicama broj parova krstaša poveća na 250 i to do 2022. godine. Osim carskog orla, u Srbiji su ugroženi i stepski i sivi soko i velika droplja.

View this post on Instagram

Опстанак орла крсташа у Србији зависи од јединог преосталог гнездећег пара који настањује северни Банат. У последњих 10 година, колико се овај пар прати, успешно гнежђење забележено је само у последње две године. Овај пар орлова прошле године је добио и принову. Поносни родитељи последњег пара орла крсташа, Бора и Ержика, ове године у јулу, отхранили су и у свет послали новог младунца, женкицу орла - Наду. Волонтери и чланови Друштва за заштиту и проучавање птица Србије (@birdlife_serbia) провели су четири месеца у свакодневном надзору гнезда у резервату природе „Пашњаци велике дропље“ како би пратили овај пар, спречили узнемиравања и обезбедили потребан мир. О опасностима које прете овим дивним створењима, која су симбол наше земље, читајте више у најновијем тексту на ekoblog.info . . . #ekoblog #zaštitaživotinja #orao #oraokrstaš #birdlifeserbia #ptice #srbija #ugroženavrsta

A post shared by 🌿 EkoBlog 🌎 (@ekoblog.info) on

Foto: epa.su/Djordje Savic
Foto: epa.su/Djordje Savic

Da podsetimo…

Orao krstaš ili carski orao je od davnina u srpskom narodu smatran svetom, carskom pticom koja pripada nebeskom carstvu.

Smatran je zaštitnikom polja i letine, tako da je narod imao običaj da kaže: Sretno je selo koje u svom ataru ima krstaševo gnezdo. Evo priče o ovoj, za Srbe značajnoj ptici, kojoj nažalost već dugo preti izumiranje na našim prostorim.

Orao krstaš je zbog gubitka staništa danas najugroženija vrsta ptica u Srbiji. Neretki su i slučajevi trovanja i ubijanja od lovaca. Živi u mestima gde nema mnogo drveća, na visini ne većoj od 1.000 metara, u stepskim, šumostepskim i polupustinjskim predelima. Nekada je naseljavao široke predele Evroazije.

Vrlo je sličan surom orlu, samo je nešto manji od njega. Interesantna je priča o tome kako je dobio ime:

Poreklo naziva orao krstaš je vezano za mesto gde su ove ptice nekada svijale gnezda. Naime, ovi orlovi su se često gnezdili na stoletnim hrastovima - zapisima koji su na sebi imali krst i koje je naš narod čuvao kao svetinju.

Narod sa sela je verovao da kada se orao nastani u nekom kraju, letina će im te godine ostati u ambarima.

A evo i kako se našao na srpskom grbu!

Orao krstaš je bio simbol mnogih monarhija poput Rimskog i Austrougarskog carstva.

Zbog zaštitne moći, svoje snage i lepote, srpski narod je izabrao upravo orla krstaša, kao simbol na svom grbu, odnosno dvoglavog orla, što ukazuje na dugu tradiciju verovanja u njegovu zaštitnu moć.

Danas samo 9 evropskih država ima orla na svom grbu: Austrija, Češka, Nemačka, Poljska, Rumunija, Rusija, Srbija, Crna Gora i Albanija, a u svetu svega 30 država.

Najstariji prikaz dvoglavog orla krstaša u srednjovekovnoj Srbiji jeste onaj na odeždi kneza Miroslava, na njegovom ktitorskom portretu iz 14. veka u Crkvi Svetog Petra i Pavla u Bijelom Polju, a koji je kopija portreta iz 12. veka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 130 idi na stranu