- Vesti -

Istina o Solčence zahaja: "Pokazalo se da je to jedna mala, veštačka priča" VIDEO

Solčence zahaja, in vas tiho spi, lunica prihaja, ptiček žvrgoli. To su stihovi slovenačke narodne pesme.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printscreen TV Prva
Foto: Printscreen TV Prva

Pitali smo i vas da li znate ovu pesmu i više od 80 odsto je odgovorilo da zna. Pogledajte u prilogu zašto Slovenci ne znaju "svoju" narodnu pesmu.

Bar tako misle oni građani koji su u Srbiji, u vreme Titove Jugoslavije, ovu pesmu pevali na časovima muzičkog vaspitanja. Međutim, etnomuzikolozi njeno poreklo sve češće dovode u pitanje.

Kako je moguće da nijedan anketirani Slovenac ne zna "Solčence zahaja", ko je onda autor ove pesme, zašto se ona učila samo u Srbiji, šta ćemo saznati u dokumentarcu koji se o tome snima, kako se bratstvo i jedinstvo pesmom gradilo u Srbiji, koje smo naše kompozicije bili primorani da zaboravimo?

Ovo su samo neka od pitanja na koja su u "Jutru" odgovarali Ana Hofman, etnomuzikolog iz Instituta za kulturne i studije sećanja pri Slovenačkoj akademiji nauka i umetnosti, i Dragoslav Bokan, režiser i predsednik Instituta za nacionalnu strategiju.

Hofmanova je ispričala da je, kad je otišla na doktorat u Sloveniju, bila srećna što zna bar jednu narodnu pesmu te zemlje, ali da se iznenadila kada je shvatila da nju niko tamo nije ni čuo.

Kaže da su joj čak rekli da solčence čak nije ni slovenačka reč.

"Oni kažu sončence... Zapravo sam shvatila da tamo niko tu pesmu ni ne zna i krenula sam da budem detektiv", objasnila je.

Bokan je istakao da je to zapravo jedna "kafkijanska priča".

"Pokazalo se na jednom malom primeru da je to sve jedna veštačka priča", rekao je Bokan.

Više saznajte u video-prilogu:

strana 1 od 130 idi na stranu