Moj san je neostvariv: Sve što želim je da zagrlim svog oca

Bivši srpski selektor i legendarni fudbaler Siniša Mihajlović govorio je o svom privatnom životu, teškim trenucima, gubitku deteta i ratnim devedesetim godinama.

Život

Izvor: B92

Sreda, 20.02.2019.

19:06

Moj san je neostvariv: Sve što želim je da zagrlim svog oca
Foto: Gettyimages

Otkrio je i da je bio blizu Juventusove klupe, da mu je meč sa Hrvatskom 1999. bio najbolji u karijeri, ali da atmosferu na Marakani ne može da poredi ni sa jednom drugom, kao i zašto je beogradski derbi jedan-jedini.

Pola veka, po običaju, kod svakog čoveka bude nagon da napravi bilans onoga što je uradio u svom životu, piše Nedeljnik. Tako je i Siniša Mihajlović, trener italijanske Bolonje, otvorio dušu za svoj 50. rođendan.

Mislim na oca svakog dana

“U životu sam imao i prošao sve: želeo bih samo da je moj otac ovde”. Mihajlović je otkrio da ga tišti to što nije bio uz svog oca kada je odlazio sa ovog sveta.

“Mislim o tome i na njega svaki dan. Želeo bih da može da vidi kako su porasli njegove unuke i unuci. Kada se priča o snovima ja ne sanjam da osvojim Ligu šampiona ili skudeto. Moj san je neostvariv: ja bih da zagrlim mog oca. Moja mama me i dalje gleda istim očima kao kada sam bio dete. Ona ne govori italijanski, moja deca ne znaju najbolje srpski. Ali svaki put kad nas poseti u Rimu, vidim kako ih gleda i shvatim da ljubav nema potrebe za rečima.”

Arijana i ja smo izgubili dete

"Pre samo nešto više od godinu dana Arijana i ja smo čekali još jedno dete. Nažalost trudnoća je prekinuta. Imati dete sa 50 godina je slično početku, osetiš se ponovo mladim. Moja žena pati zbog toga, znam, vidim. U bolu, vidim da smo možda imali sve kao roditelji. Možda bi još jedno dete bio izazov vremena. Ali, pre nego što zaspiš, misli o tome su uvek tu.
Foto: Gettyimages
Kosa mi se proredila: Branim svaku dlaku

Mihajlović se našalio na račun svoje kose, odnosno kako je nekad imao dugu i kovrdžavu kosu: “Sada mi je kosa osedela i proredila se. Branim svaku dlaku kao što sam nekada bio na brani mojih golmana. Nekad osećam energiju čoveka koji ima 20 godina manje, a nekad mi se čini da imam 150 godina zbog svega što sam proživeo. Mladost u Srbiji, karijera, Italija, gradovi, šestoro dece, siromaštvo, uspesi, blagostanje. Ali i dva rata, rane, suze…Danas kada gledam unazad mogu da kažem: Siniša, koliko si života živeo.”

Ukus banane koju delim sa bratom je nezamenljiv

On je ispričao i srpskim ljubiteljima fudbala dobro poznatu priču o bananama i kako je obećao svojoj majci da će kad se obogati kupiti ceo kamion banana: “Danas kada idem u restoran biram najbolje i pijem dobra vina, ali ništa ne može da premaši taj ukus banane koju sam delio sa mojim bratom”.

Srbin sam od glave do pete i znam da se izvinim

Teme rata, Vukovara, odnosa sa Arkanom, bilie su neizbežne i Miha je još jednom ponovio svoje stavove i objašnjenja: “Ja imam snažan karakter. Srbin sam od glave do pete, sa svim vrlinama i manama mog ponosnog naroda. Ali znam da priznam greške, da tražim izvninjenje i uvek sam spreman na dijalog. Smatraju me za tvrdog čoveka, to je istina. I bolje je da me ne provociraju. Ali i čovek sa mu..ima može da bude dirnut: meni se to događa kada mislim na osobe koje sam voleo, a više ih nema ili kada mislim na moje ćerke kada su daleko. Kada sam prvi put otišao u Međugorje, počeo sam da plačem kao dete, nisam uspeo da zaustavim suze. I osetio sam se jačim, i više sam bio taj dan čovek nego ikada u mom životu”.
Foto: Gettyimages
Najbolja utakmica

Za perfektnu utakmicu svog života Miha je izabrao meč naše reprezentacije sa Hrvatskom 9. oktobra 1999.godine: “To je bio prvi meč posle rata između dve reprezentacije u Zagrebu. Izborili smo plasman na Evropsko prvenstvo. Meč se završio 2:2 a ja sam asistirao za oba pogotka. Novine u Srbiji su mi dale 10”.

Beogradski derbi jedan - jedini

Budući da je igrao derbije u više gradova Italije i Srbije, Miha nema dilemu koji je derbi iznad svih ostalih: beogradski. “Derbi u Beogradu ne može da se poredi ni sa čim. On je mnogo više od utakmice. Atmosfera na Marakani ne može da se objasni. U Milanu se igra derbi visokog plemstva. U Rimu je podsmevanje preko cele godine na temu derbija. U Đenovi su najlepše koreografije. U Torinu je zarazna ta volja Granata da preokrenu hijerarhiju”.

"Izmakle" su mu ove klupe

Srpski stručnjak je pričao i o klupama koje su mu izmakle ili koje mu stalno izmiču: “Sa Juveom sam se sve bio dogovorio. Bio sam u rezidenciji Anjelijevih, sa Marotom i Nedvedom. Onda je Konte odlučio da ostane da bi dao ostavku dva meseca kasnije. Ja sam ostao u Sampu, a u Torino je otišao Alegri… Sa Interom sam toliko puta bio u kontaktu da više i ne znam koliko sam puta bio blizu klupe Nerazura”.

Na kraju je Siniša izabrao i tri najupečatljivije fotografije iz svojih prvih 50 godina života: “Prvi susret sa Arijanom i kako sam se izgubio u njenom osmehu, dolazak na svet moje dece i zalet, levica i lopta u rašljama”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: