Jutjub je kriv!

Naučnici su došli do zaključka šta je glavni razlog zbog koga sve veći broj ljudi širom sveta veruje da je Zemlja ravna.

Život

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2019.

14:00

Jutjub je kriv!
Ilustracija / Foto: Depositphoto/egal

Profesorka naučne komunikacije sa Teksaškog tehničkog univerziteta Ešli Lendram kaže da je, nakon intervjuisanja više od 30 "ravnozemljaša", na njihovim konvencijama 2017. i 2018. godine, zaključila da su svi do jednog počeli da tvrde da naša planeta nije sferičnog oblika nakon gledanja snimaka sa Jutjuba.

"Jedina osoba koja nije to isto izjavila bio je čovek koji je tamo došao sa svojom ćerkom i zetom. Oni su o 'ravnoj Zemlji' gledali na Jutjubu i njemu pričali o tome", rekla je Landramova na skupu koji je organizovala Američka asocijacija za unapređivanje nauke.

"Na Jutjubu ima mnogo korisnih informacija, ali i dosta dezinformacija. Njihovi algoritimi olakšavaju da mnogo toga ode u mišju rupu, i to zbog toga što promovišu one informacije koje imaju i privlače više pretplatnika."

Lendramova je apelovala na naučnike da se suprotstave "ravnozemljaškim" video-materijalima tako što će snimati svoje, u kojima će iznositi naučno dokazane istine, piše Gardijan.

"Recite im zbog čega njihova objašnjenja nisu istinita i predočite da postoji veliki broj načina da se u to i sami uvere", rekla je ona.

Kompanija Gugl je ranije saopštila da ove godine planira da na Jutjubu počne postepeno da smanjuje broj preporuka za one video-materijale koji sadrže "potencijalno štetne i netačne informacije", kao što su oni koji "promovišu čudotvorne lekove za ozbiljne bolesti, tvrdnje o ravnoj Zemlji ili iznose lažne tvrdnje o poznatim istorijskim događajima", preneo je CNet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

164 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: