- Vesti -

Nobelova nagrada za mir za borbu protiv seksualnog nasilja u ratu

Kongoanac Denis Mukvege i Nadija Murad dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za mir za napore za okončanje upotrebe seksualnog nasilja kao oružja u ratu, saopšteno je danas u Oslu.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug / AP Photo/Christian Lutz
Foto: Tanjug / AP Photo/Christian Lutz

Pročitajte još:

Mukvege, ginekolog iz Demokratske Republike Kongo koji se specijalizovao u lečenju žrtava silovanja i ekstremnog seksualnog nasilja, kritičan je prema kongoanskoj vladi. Murad, pripadnica zajednice Jazida, bila je zarobljenica grupe Islamska država i sama žrtva seksualnog nasilja.

Oni su dobili nagradu za "svoje napore da se okonča upotreba seksualnog nasilja kao oružja u ratu i oružanim sukobima", saopštio je danas Norveški Nobelov komitet.

Ginekolog i žrtva, Denis Mukvege i Nadija Murad, jesu otelotvorenje svetskog pokreta koji prevazilazi okvir samo sukoba kao što je pokret "I ja" (Me Too), koji je nastao pre godinu dana po otkrićima o seksualnom zlostavljanju u medijima, prenosi agencija Frans pres.

Prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir je bila Međunarodna kampanja za uništenje nuklearnog oružja (ICAN) zbog napora u privlačenju pažnje javnosti na katastrofalne humanitarne posledice upotrebe nuklearnog oružja.

Već su dodeljene ostale ovogodišnje Nobelove nagrade: za medicinu, fiziku i hemiju i ostaje još da se objavi nagrada za ekonomiju. Nobelova nagrada za mir jedina je koja se dodeljuje u Norveškoj.

Ove godine izostaje dodela Nobelove nagrade za književnost, koja je odložena za jednu godinu zbog skandala sa silovanjem, koji je potresao švedsku Akademiju u okviru tornada pokreta "Me Too".

Vesti

Ruski konzul uzalud je učio Karađorđa da pije čaj s rumom

Prva slava Karađorđevića bio je Sveti Kliment (25. novembar/8. decembar). Kao i svaka srpska kuća, i Karađorđevići su slavili krsno ime. Od drugih slava ona se razlikovala samo utoliko što su Karađorđevići, kad su bili vladari, slavi pridavali nešto veći značaj zbog zvanica koje su dolazile na čast i gošćenje.

Vesti sreda 31.10. 14:52 Komentara: 5
strana 1 od 140 idi na stranu