Izraelski naučnici okončali "misiju na Marsu"

Tim od šest izraelskih naučnika završio je četvorodnevnu "misiju na Marsu" u pustinji Negev, gde su simulirali uslove života na toj planeti, objavilo je izraelsko Ministarstvo nauke i tehnologije.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.02.2018.

21:55

Izraelski naučnici okončali
Pustinja Negev / Thinkstock

Eksperiment je izveden kod zabačenog grada Micpe Ramon, čija okolina po geološkim karakteristikama, suvoći i izgledom podseća na Mars.

Naučnici su ispitivali različite aspekte buduće misije na tu udaljenu planetu, poput satelitske komunikacije, psiholoških uticaja izolacije, merenja radijacije i traganja za znakovima života u tlu.

"D - Mars je jednako važan za istraživanje i za interes javnosti. Veliki deo projekta se sastoji u tome da privučemo javnost i studente koje zanima svemir", rekao je Gaj Ron, nuklearni fizičar sa Jevrejskog univerziteta u Jarusalimu.

"D - Mars" je prvi projekat sproveden u Izraelu u saradnji sa izraelskom svemirskom agencijom. Radi se o jednoj od brojnih simulacija života na Marsu, koje se sprovode širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: