- Vesti -

Astronauti uspešno okončali "svemirski hod" / VIDEO

Astronauti Mark Vande Hej i Norišige Kanaji proveli su šest sati u svemiru izvan Međunarodne svemirske stanice (MSS) da bi završili redove na robotskoj ruci "Canadarm2".

Izvor: B92
Podeli
GettyImages / Arhivska fotografija
GettyImages / Arhivska fotografija

Radovi na 17 i po metara dugačkoj robotskoj rukci, koji su obuhvatali zamenu njenih mehaničkih "šaka", trajali su od oktobra do januara.

Američki i japanski astronaut su rasklopili robotičku ruku, uklonili stare "šake" i smestili je u za to predviđeno skladište, na spoljnoj strani MSS.

Ona bi trebalo da bude vraćena na Zemlju na detaljnu opravku i doradu pre nego što ponovo bude dopremljena na stanicu, navodi AP.

Poslednji "svemirski hod", u ovoj seriji napuštanja MSS, trebalo je da bude okončan mnogo ranije, ali je prolongiran usled komplikacija sa održavanjem robotske ruke, koja je konačno instalirana prošlog meseca.

Pošto je kontrola na Zemlji je ustanovila u čemu je problem, dalji radovi su pomereni usled kašnjenja ruskog svemirskog brda koji je dopremao delove.

Vande Hej i Kanaji su radove obavili u veoma kratkom roku, za šta su dobili i pohavlu od kontrole sa Zemlje.

Stara robotska ruka kao i ostali originalni delovi MSS u Svemiru se nalaze od 2001. godine.

Vesti

Svečano predstavljen novi mural Beograda /FOTO

U Beogradu je danas svečano predstavljen mural u Pop Lukinoj ulici čiju je izradu inicirala kompanija NIS. Reč je o delu mladih umetnika, Sare Antov i Dragana Vukovića, pobednika konkursa za oslikavanje murala na temu „Zeleni grad - nova energija“ koji je kompanija NIS u saradnji sa Gradom Beogradom raspisala krajem decembra 2017. godine.

Vesti sreda 28.02. 18:43 Komentara: 2

"U glavi imam bolest koja hoće da me ubije"

Poznati pevač Robi Vilijams javno je progovorio o svojoj borbi sa mentalnom bolešću i svom mentalnom zdravlju. Bivši član boj benda Tejk det, u velikom intervjuu koji je dao za britanski dnevnik San, rekao je da se sa mentalnim problemima bori već duže vremena.

Vesti sreda 28.02. 15:02 Komentara: 18
strana 1 od 173 idi na stranu