Astronauti u novoj misiju na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Ruska kapsula Sojuz sa trojicom astronauta iz Rusije, Japana i SAD poletela je prema Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 17.12.2017.

11:11

Astronauti u novoj misiju na Međunarodnoj svemirskoj stanici
GettyImages

Kapsula sa astronautima Antonom Škaplerovim, Norišigeom Kanajom i Skotom Tringlom lansirana je u subotu sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Raketa je poletela u 1.23 po lokalnom vremenu i bilo joj je potrebno devet minuta da uđe u orbitu.

Ovo je prvo putovanje u svemir za Kanaju i Tringla, dok je Škaplerov u trećoj misiji, navodi agencija AP.

Prethodno su se, 14. decembra, trojica astronauta vratila na Zemlju posle gotovo šest meseci provedenih na Međunarodnoj svemirskoj stanici.
Kanai, Škaplerov i Tingle pred poletanje / GettyImages
Ruska kapsula Sojuz sa astronautima Rendijem Bresnikom iz američke svemirske agencije NASA, Rusom Sergejom Rjazanskim i Paolom Nespolijem iz Evropske svemirske agencije sletela je u snegom pokrivenu stepu u Kazahstanu.

Bresnik, Rjazanski i Nespoli proveli su 139 dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Njih trojica su stigli na stanicu u julu i učestvovali su u stotinama naučnih eksperimenata i izveli nekoliko svemirskih šetnji. Na stanici su ostali Aleksandar Misurkin, komandant posade i dvojica Amerikanaca Džo Akaba i Mark Vande Hej.

Tokom boravka na stanici posada je dobila telefonski poziv od pape Franje koji je sa njima razgovarao o Danteovim stihovima i o "Malom princu" Antoana de Sent-Egziperija.

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici biće ponovo šestočlana posada dolaskom Skota Tingla iz Nase, Antona Škaplerova iz Rusije i Japanca Norišige Kanaija koji poleću ka stanici iz Kazahstana u nedelju.
GettyImages

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: