- Vesti -

Moderna tehnologija onemogućava istraživanje svemira

Čipovi koji se nalaze u skoro svim modernim uređajima, a omogućavaju njihovo povezivanje na internet, počinju da zadaju glavobolju naučnicima koji istražuju svemir.

Izvor: zimo.dnevnik.hr
Podeli
Foto: Thinkstock / Ilustracija
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Astronomi koji žele da istražuju svemir sve teže otkrivaju vanzemaljske signale iz svemira zbog prevelike buke na našoj planeti.

Većina uređaja koje koristimo na Zemlji koristi isti spektar radio frekvencije kakav može da se pronađe i u svemiru. Zbog toga naučnici ne mogu više da razaznaju koji signal dopire, na primer, s Marsa, a koji iz Novog Sada jer je neko uključio svoju klimu s Wi-Fi prijemnikom.

Osim sve većeg broja bežičnih uređaja koji komuniciraju pomoću radio talasa, spektar postaje premali.

Pojedine frekvencije rezervisane su za radio astronomiju, dok ostale deli čak 29 drugih servisa - od radija i televizije, mobilnih mreža, pa do spektra rezervisanog za hitne službe. Problem je što, kada je reč o pojedinim tehnologijama, nije potrebno tražiti dozvolu za korišćenje određene frekvencije, što dovodi do buke "u vazduhu".

Kako su više frekvencije (od 1000 gigaherca naviše) već popunjene, naučnici su se okrenuli "novom" spektru koji se nalazi između 275 i 450 gigaherca. Tako i veliki teleskop Alma, koji se nalazi u Čileu i star je tek nekoliko godina, koristi taj raspon. Ali, i moderna tehnologija polako ‘otkriva’ te niže frekvencije.

Naučnici upozoravaju da će teleskop postati beskoristan ukoliko uređaji počnu masovno da koristite taj niži spektar.

Međutim. naučnici ne žele da zabrane industriji korišćenje nekog spektra, već stupe u saradnju kako bi smanjili smetnje. Osim toga, ako tehnološke kompanije proizvode uređaje koji emituju talase i van svog spektra, reč je o bespotrebnom trošenju energije. Malo dobre volje i veći razmak između frekvencija rezervisanih za naučnike i onih koje koriste moderni uređaji trebalo bi da donese obostranu korist.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 184 idi na stranu