- Vesti -

Episkop pokreće istragu: Ruski car lažirao svoju smrt?

Episkop Rostislav iz Tomska odlučio je da inicira genetsku analizu posmrtnih ostataka monaha Feodora Kuzmiča, sa ciljem da otkrije da li je ruski car Aleksandar I lažirao sopstvenu smrt.

Izvor: dailymail.co.uk
Podeli
Foto: The Royal Collection / Wikimedia Commons
Foto: The Royal Collection / Wikimedia Commons

Episkop je naveo da bi testove trebalo da sprovede Ruska akademija nauka u saradnji sa ruskim patrijarhom Kirilom.

Car Aleksandar I, koji je pobedio Napoleona tokom njegove invazije na Rusiju 1812. godine, proglašen je mrtvim 1. decembra 1825. Kao uzrok smrti navodi se tifus.

Otprilike u isto vreme, u Tomsku se pojavio monah Feodor, koji je tu proveo skoro tri decenije, do svoje smrti 1864. Feodor je stanovicima Tomska objasnio da se ne seća svoje prošlosti.

Detaljna analiza rukopisa koju je pre dve godine sprovelo Rusko grafološko društvo pokazala je da su car i monah ‘ista osoba’.

Obe osobe su takođe bile slične građe i visine.

Najistaknutiji zagovornik teorije da je monah bio kraljevskog porekla bio je ruski pisac Lav Tolstoj, piše Dejli mejl.

Vesti

Do you feel lucky, punk?: Tako je govorio Prljavi Hari

Legendarni Klint Istvud je ovog 31. maja napunio 87. godina. Čak i da nikada niste gledali "Prljavog Harija", vrlo je verovatno da ste u nekom trenutku svog života čuli ili čak izgovorili čuvenu rečenicu prljavog inspektora Harija Kalahana: "Do you feel lucky, punk?".

Vesti sreda 31.05. 21:37 Komentara: 51

"Lažov": Pesma posvećena Terezi Mej sve popularnija u Britaniji

Pesma u kojoj se britanska premijerka Tereza Mej kritikuje i naziva lažovom napreduje na listi najslušanijih pesama ove nedelje, uprkos odbijanju britanskog radija BBC da je objavi. Pesma "Lažov, lažov GE2017" se trenutno nalazi na trećem mestu, saopštila je kompanija koja objavljuje listu najslušanijih singlova.

Vesti sreda 31.05. 19:58 Komentara: 10

Koje su boje trenutaka iz istorije?

Foto kolorizacija, odnosno naknadno bojenje starih fotografija, zahteva pedantno istraživanje kako bi se došlo do preciznih informacija o svakom i najsitnijem detalju koji se na njima nalazi, od boja uniformi, znakova, vozila, do dominatnih boja modnih stlova proteklih epoha.

Vesti sreda 31.05. 18:21 Komentara: 3

Ajnštajn je bio u pravu: Važno otkriće o crnim rupama

Kada se kosmički materijal suviše približi crnoj rupi, na horizontu događaja biva progutan i nestaje iz vidljivog dela svemira. Naučnici su sada potvrdili i da sve crne rupe imaju horizont događaja u još jednom uspešnom testu za Ajnštajnovu opštu teoriju relativnosti.

Vesti sreda 31.05. 11:12 Komentara: 53
strana 1 od 161 idi na stranu