Misija Kasini: Prostor između Saturna i prstenova je prazan

NASA-ina svemirska letelica Kasini, koja je 26. aprila prošla između Saturna i njegovih prstenova, potvrdila je nedavne pretpostavke naučnika da se u tom prostoru ne nalazi gotovo ništa, odnosno da je prostor između prstenova i planete skoro u potpunosti prazan.

Život

Izvor: B92

Utorak, 02.05.2017.

20:20

Misija Kasini: Prostor između Saturna i prstenova je prazan
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Naučnici su, prethodno, nakon čitanja izveštaja Kasinija taj prostor označili kao "velika praznina" (the big empty). Do sada se verovalo da se u tom prostoru, širine 2.000 kilometara, nalazi veća količina prašine. Ipak, registrovano je samo nekoliko čestica veličine jednog mikrona.

"Prostor između prstenova i Saturna je, očigledno, 'velika praznina'. Kasini će nastaviti svoju misiju, dok je sada na naučnicima da otkriju zbog čega je tamo količina prašine mnogo manja nego što smo očekivali", izjavio je zvaničnik NASA-e Erl Mejz.

Ovo je dobra vest, s obzirom na predviđanja da u tom prostoru ima mnogo prašine koja bi mogla da ošteti Kasini. NASA-ini stručnjaci su planirali da koriste glavnu antenu kao štit tokom poslednjih 21 kruga oko Saturna, ali će to sada biti potrebno samo tokom četiri "zaranjanja" direktno među prstenove.

Kasini će obaviti prolazak između Saturna i prstenova. Do kraja misije, koja će završiti 15. septembra zabijanjem te sonde u Saturn ostaće još 20 krugova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: