Tesla i Pupin na istom putu

U Istorijskom muzeju Srbije sutra će svečano biti otvorena izložba "Tesla i Pupin na istom putu", kao nastavak izuzetno uspešne izložbe o Mihajlu Pupinu, koja je tokom proteklih godinu dana izazvala ogromno interesovanje javnosti i privukla veliki broj posetilaca.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2016.

14:24

Tesla i Pupin na istom putu

Nakon uvodnih reči direktora Istorijskog muzeja Srbije dr Dušice Bojić, direktora Muzeja Nikole Tesle dr Branimira Jovanovića i autora izložbe Aleksandre Ninković Tašić, izložbu će svečano otvoriti predsednik izvršnog odbora "Rajfajzen banke" Zoran Petrović. Izložba, nastala u saradnji Aleksandre Ninković Tašić, idejnog tvorca izložbe o Mihajlu Pupinu, Istorijskog muzeja Srbije i Muzeja Nikole Tesle, organizuje se pod generalnim pokroviteljstvom "Rajfajzen banke", koja ove godine obeležava 15 godina uspešnog poslovanja u Srbiji.

Projekat "Tesla i Pupin na istom putu" je, kako ističu organizatori, najbolji način da se prvi put u našoj javnosti prikaže ne samo doprinos dvojice velikana ljudskoj civilizaciji, već i da se predstavljanjem njihove naučne i duhovne zaostavštine, predstavi dobar obrazac na koji se naše društvo može osloniti.

Dvojica naših istaknutih naučnika ostavili su neizbrisiv trag u istoriji svetske nauke, ali i u drugim oblastima ljudskog stvaralaštva. Ova interaktivna izložba ima za cilj da njihovo nasleđe ukrsti, ukazavši na sve tačke susreta ova dva velika čoveka, kao što su: poreklo, odnos prema narodnoj tradiciji, ličnost i uloga majke, susret sa Amerikom i prisustvo u američkoj javnosti, odnos prema umetnosti, zajednički susreti, ali što je najvažnije - njihov susret na velikom putu naučnog stvaralaštva.

Upotreba modernih tehnologija i posebno takozvanog koncepta proširene stvarnosti, daće poseban doprinos doživljaju ove postavke, jer će posetiocima omogućiti da uživo čuju i vide Pupina i Teslu.

Stručna vođenja kroz postavku za individualne posetioce organizuju se subotom od 13 i 15 časova. Izložba će biti otvorena do 1. decembra, nakon čega će biti prestavljena u još pet gradova (Kragujevac, Kruševac, Niš, Novi Sad i Idvor), a ideja je da se nizom aktivnosti kao što su radionica za decu, predavanja i stručna vođenja, aktivira čitava Srbija.

Zvanično će se završiti u rodnoj kući Mihajla Pupina u Idvoru, gde će materijal i eksponati ostati kao deo stalne postavke ove kuće - muzeja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: