- Vesti -

Počinje zvanična potraga za nacističkim zlatnim vozom

Dva tima, jedan nezavisno od drugog, naredne sedmice zvanično kreću u potragu za nacističkim "zlatnim vozom" koji prema lokalnim legendama leži u tunelu pod planinama blizu mesta Valbžih na jugozapadu Poljske, saopštile su danas lokalne vlasti.

Izvor: Beta
Podeli

Pročitajte i:

Pronađen nacistički voz pun zlata?

Počela svađa oko podele blaga iz "zlatnog" voza

U sredu su vlasti Valbžiha odlučile da odobre potragu za vozom prvo timu oko Poljaka Pjotra Kopera i Nemca Andreasa Rihera, koji su u avgustu prijavili vlastima da su navodno tu na 65. kilometru Pruge Valbžih -Vroclav otkrili pod zemljom stari nemački oklopni voz iz vremena Drugog svetskog rata.

Dozvolu da pretraže teren, kako bi se definitivno potvrdilo ili osporilo otkriće voza dobila je od vlasti i ekipa stručnjaka Rudarsko-metalurške akademije iz Krakova koji u tom projektu sarađuju i sa TV kanalom Diskaveri, a oni će na teren izaći za dve sedmice.

"Pretraga terena biće sprovedena neinvazivnim metodama. Jedna od grupa je saopštila ;da će to učiniti pomoću georadara", kazao je danas televiziji N24 portparol gradskih vlasti Valbžiha Arkadijuš Gruđenj.

U ovoj fazi nijedna od dve ekipe nije dobila dozvolu za otkopavanje na terenu, ni da ;apravi bušotine za sonde, a izvlačenje starog voza počelo bi eventualno tek u maju ukoliko se u izveštajima te dve nezavisne grupe eksperata pokaže da voz postoji i zaista pokažu mesto na kome je.

Prethodno je taj šumski teren oko 65. kilometra pruge proverila poljska armija, utvrdila da li ima zaostale municije i granata i da li je bezbedno da na tom mestu počnu radovi.

Koper i Rihter izazvali su pravu zlatnu groznicu ne samo u Poljskoj, već i u svetu kada su početkom avgusta prijavili vlastima senzacionalno otkriće da su navodno našli stari nemački oklopni voz koji je krenuo iz Vroclava sa tajanstvenim teretom a zameo mu se svaki trag kraj Valbžiha, u planinama gde su nacisti gradili veliku mrežu tunela i bunkere u kompleksu velike podzemne tvrđave.

Iako je malo verovatno da bi voz, ako se otkriće potvrdi, bio zaista neki od vozova kojima su nacisti prevozili opljačkane umetničke predmete pred nadirućom Crvenom armijom, krajem rata oživela je odmah lokalna legenda o nacističkom vozu sa 300 tona zlata iz banke u tada još nemačkom Vroclavu koji je ušao pred kraj rata u tajanstveni, do danas neistraženi podzemni nacistički kompleks tunela i bunkera Div u planinama kraj Valbžiha i ostao izgubljen u podzemnom lavirintu.

Dospevši iz lokalnih u svetske medije, navodno otkriće oklopnog voza dugog preko 100 metara zagolicalo je maštu lovaca na blago u svetu toliko da mnogi potajno očekuju da bi u vozu mogla da se nađe i slavna ćilibarska odaja koju su nacisti ukrali iz Carskog sela u Rusiji a zameo joj se svaki trag.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 191 idi na stranu