- Vesti -

Lekari stopirali abortuse uoči Uskrsa “da ne bi uznemirili boga”

Grupa od oko 30 ginekologa u Rumuniji odlučila je da obustavi sve abortuse tokom sedmice uoči pravoslavnog Uskrsa 12. aprila "kako ne bi uznemirili Boga".

Izvor: Tanjug
Podeli

"Ne izvodimo abortuse tokom velikih praznika, naročito Svete nedelje i Božića jer smatramo da ne treba uznemiravati boga", rekao je Marijus Kraina, ginekolog i direktor lokalne bolnice u gradu Temišvaru.

U Rumuniji se dnevno izvede oko 250 abortusa. "Ovde, abortus se smatra kontraceptivnim sredstvom. Imamo jednu od najviših stopa abortusa u Evropi", rekao je Kraina.

Abortus je tokom vladavine Nikolae Čaučeskua bio zabranjen u Rumuniji da bi posle revolucije i njegovog ubistva bio legalizovan 1990. Te godine zvanično je izvedeno 992.000 abortusa, tri puta više nego što se rodilo dece, piše AFP.

Od tada, broj prekinutih trudnoća postepeno se smanjivao u ovoj drugoj najsiromašnijoj zemlji EU. Tokom 2012. zabeleženo je 88.000 abortusa i 200.000 novorođenčadi.

Vesti

"Etna nije vulkan"

Etna u Italiji poznata je kao jedan od najsnažnijih vulkana na planeti, ali jedan istraživač smatra da zapravo nije reč o "pravom" vulkanu.

Vesti petak 19.01. 17:55 Komentara: 0
strana 1 od 3654 idi na stranu