Rodna ravnopravnost i "slučaj Lego"

Kada je reč o rodnoj jednakosti, ljudi danas imaju tendenciju da misle kako je u poslednjih 40 godina napravljen veliki pomak. Međutim, brošura koja se 1974. godine prodavala uz kutije Lego kockica, dokaz je da je čuvena danska kompanija bila daleko ispred svog vremena.

Život

Izvor: Izvor: Tanjug

Nedelja, 30.11.2014.

12:58

Default images

Tekst pomenute brošure, koji je nedavno objavljen na internet stranici Reddit, sadrži savete koji su i danas i te kako relevantni.

"Želja za stvaranjem podjednako je jaka kod sve dece. Kako dečaka tako i devojčica. Ono što je važno je mašta, a ne veština. Gradite ono što vam padne na pamet, po vlastitom nahođenju. Krevet ili kamion. Kućica za lutke ili svemirski brod", poručivao je Lego već pre četiri decenije.

"Mnogim dečacima se dopadaju kućice za lutke. One su humanije od svemirskih brodova. Mnoge devojčice, pak, više vole svemirske brodove. Oni su uzbudljiviji od kućica za lutke", navodi se u tekstu brošure.

"Najvažnije je staviti im u ruke dobar materijal i pustiti ih da naprave šta žele", ističe se u poruci modernog prizvuka.

Na molbu sajta Quartz da potvrde autentičnost brošure, zvaničnici kompanije Lego su izjavili da je tekst zaista njihov i dodali da im je cilj danas, kao i pre 40 godina, da "podstiču kreativnost i maštu".
Kompanija Lego je ove godine postala najveći proizvođač igračaka na svetu, delom zahvaljujući i ogromnom uspehu filma "Lego".

Slavni brend je nedavno bio na meti kritika zbog ružičaste linije "Lego Friends", prvenstveno namenjene devojčicama, sa figurinicama koje se šminkaju i odlaze u šoping.

Početkom godine, pismo jedne sedmogodišnje devojčice danskoj kompaniji obišao je internet. U svom tekstu, mala Šarlota se žalila da "sve što devojčice rade je da sede kod kuće, odlaze na plažu i kupovinu".

"A dečaci odlaze u avanture, rade, spašavaju ljude i plivaju sa ajkulama", pisalo je u njenoj poruci.

Lego se javno izvinio i ubrzo potom na tržište izbacio kolekciju "Research Institute" sa ženskim figurama koje se bave hemijom, paleontologijom i astronomijom.

Foto 1: clement127 / Flickr.com
Foto 2: Profound Whatever / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: