Satanisti žele da podignu spomenik u Oklahomi

U želji da istaknu simbol svoje vere na javnom trgu u Oklahomi, konzervativci u tom gradu otvorili su vrata zahtevima raznih religijskih grupa i sekti.

Život

Izvor: Guardian

Ponedeljak, 09.12.2013.

11:47

Default images

Među njima su i satanisti koji sada hoće da se postavi i njihova statua, odmah pored spomenika Deset zapovesti na gradskom trgu ispred zgrade skupštine.

Republikanci su dozvolili podizanje spomenika Deset zapovesti 2009. koji je finansiran iz privatnih sredstava. Postavljen je uprkos kritikama stručnjaka, koji su čak preispitivali i ustavnost tog poteza, a američka Unija za građanske slobode, zahtevala je u tužbi njegovo uklanjanje.

Međutim, Satanistički hram sa sedištem u Njujorku u svemu tome video je svoju priliku. Obavestio je Komisiju za očuvanje Kapitola da želi da donira sredstva za postavljanje spomenika, a predstaviće i nekoliko varijanti budućeg izgleda, kaže Lucijen Grivis, predstavnik Hrama za odnose s javnošću.

„Verujemo da svi spomenici treba da budu u saglasnosti sa standardima zajednice“, napisao je Grivis u pismu gradskim ocima. „Naš predloženi spomenik je omaž istorijskom/literarnom Satani i svakako će se uklapati u propise“.

On je rekao da će na spomeniku verovatno biti pentagram, simbol satanizma, dok prema drugom nacrtu treba da predstavlja interaktivni ekran za decu.

Ukoliko dizajn odobre zvaničnici Oklahome, koštaće oko 20.000 dolara.

Republikanski predstavnici Majkl Ric, koji je bio glavni u borbi da se podigne spomenik Deset zapovesti i čija porodica je pomogla izgradnju sa 10.000 dolara, odbila je da komentariše zahteve satanista, ali Grivis mu zahvaljuje što je otvorio vrata predlogu njegove grupe.

„Mnogo je pomogao satanistima“, rekao je Grivis. „Kada idete ulicom, nemate priliku da vidite mnogo satanističkih gramova, ali kada nam date javni prostor, biće nas više“.

Zakonodavstvo Oklahome preduzelo je i druge korake za koje mnogi veruju da zamagljuju liniju koja deli crkvu i državu.

Više zakonodavaca reklo je da želi da dozvoli scene Hristovog rođenja i religijske simbole u škole.

Predstavnik Republikanaca Bobi Klivlend, koji planira da predstavi jedan takav nacrt sledeće godine, kaže da mnogi hrišćani osećaju pritisak zbog „političke korektnosti“.

„Mislim da su satanisti u drugoj grupi. Možete ih svrstati u kategoriju ludaka“, rekao je on.

Bredi Henderson iz pravne službe ACLU Oklahoma kaže da ako državni zvaičnici dozvole jednu vrstu religijskog izražavanja, moraju dozvoliti i druge, a da je najbolje rešenje da nikom ne dozvole postavljanje religijskih simbola na državnom posedu.

„Više bismo voleli da vidimo predstavnike vlasti Oklahome kako predano služe našoj zajednici i unapređuju naše živote, umesto da podižu granitne spomenike da nam pokažu kako su ispravni“, rekao je Handerson.

„Ako Deset zapovesti, sa jasnom hrišćanskom porukom, ostane na Kapitolu, predlog spomenika Satanističkog hrama, ne može biti odbijen“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: