- Vesti -

Saturnova dva Meseca "u razgovoru"

Pogledajte fotografiju koja beleži izuzetno redak pogled na "susret" dva Saturnova meseca - Mimanta i Pandore – koji su u liniji i u "bliskom kontaktu" na nebu.

Izvor: NASA/Gizmodo
Podeli

Čak i letimičan pogled na Saturnove satelite pokazuje koliko su oni različiti. Pandora, manji od dva meseca je prečnika oko 81 kilometara, "nema" masu i dovoljno gravitacije da bi mogla da ima sferičan izgled svog "rođaka" Mimanta.

Orbita Pandore je u izvesnoj meri haotična, zbog neravnomernog oblika ali i uticaja obližnjeg Prometeja. Saturnov F-prsten se nalazi između Prometeja i Pandore, čime su oni "pastirski meseci", koji uticajem svoje gravitacije, ograničavaju širenje tog prstena. Kruži oko Saturna na srednjoj visini od 141700 km. Pun krug napravi za 15 sati i 5 minuta. Poseduje ekscentricitet od 0,0042 i leži tačno na ekvatorijalnoj ravni Saturna.

Mimant (Mimas) je Saturnov satelit, 200.000 km udaljen od Saturna, i nalazi se u Saturnovom E-prstenu. Pronašao ga je 1789. godine astronom Vilijam Heršel. Mimant ima period obrtanja oko svoje ose od 22 sata 37 minuta i 5 sekundi, masu 3.84×1019kg i srednji prečnik 397,2 km. Srednja gustina Mimanta je 1.17 g/cm³ što upućuje da je mesec uglavnom načinjen od leda, te možda manje količine kamena. Najuočljiviji oblik na Mimantu je krater Heršel, koji pokriva gotovo trećinu njegovog prečnika; ivice kratera su približno 5 km visoke, dok neki delovi dna kratera dostižu i dubinu od 10 km u odnosu na srednji nivo površine.

Ovaj drugi (Mimant) dosta podseća na Zvezdu smrti iz "Zvezdanih ratova" (pogledati video dole).

Fotografija je napravljena pomoću kamera na Nasinom satelitu "Kasini" (Cassini), a svaka tačka (pixel) na njoj predstavlja 4 milje. U vreme kada je fottogafija napravljena, satelit je bi na 1,1 milion kilometara od Mimanta i 1,176 miliona kilometara od Pandore, a linije koje "seku" ovu sliku su Saturnovi prstenovi.

Saturn ima mnogo satelita, a pored Pandore i Mimanta, neki od ostalih su Pan, Atlas, Prometej, Epimetej, Jan, Encelad, Tetida, Telesto, Kalipso, Diona, Helena, Reja, Titan, Hiperion, Japet, Feba...

strana 1 od 141 idi na stranu