- Vesti -

Generator koji pravi struju iz urina?

Nigerijske učenice iz Lagosa pronašle su novi način proizvodnje električne energije. Naime, one su izumele generator koji radi na – urin!

Izvor: B92, AFP
Podeli

"Na ideju sam došla kada sam na internetu videla vest da je jedna petočlana porodica otrovana ugljen-monoksidom. Palo mi je na pamet da ljudi umiru od trovanja i da bi trebalo iskoristili neke manje štetne gasove iz naše okoline,“ kaže četrnaestogodišnja Duro-Aina Adebola.

Procesom elektrolize, vodonik se izvlači iz urina, a potom se čisti pre stavljanja u generator.

Omotajo Fakinlede, profesor mašinstva objašnjava proces: „Vodonik možemo posmatrati kao ugljovodonik ali bez ugljenika. Postoje velike prednosti, a samo jedna od njih je ekološka.“

Ovaj jeftini i održivi proces može biti ključan, posebno u Lagosu gde je nedostatak struje hroničan jer grad broji 15 miliona ljudi.

Gorivo je skupo i nesrećnih slučajeva je previše. Duro Ainin generator na urin je još uvez u fazi prototipa i samo jedan litar urina može da obezbedi 6 sati struje za potrebe svega – od televizije do klime.

Sledeći korak jeste da se nađe novac i da se napravi pravi model. Profesor hemije Patrik Uloba se nada da će s obzirom na odjek u medijima koji je postigao, ovaj projekat naći investitora.

Možda je prerano, ali se 14-godišnja Duro Aina nada da će ovaj izum u budućnosti ozeleneti Nigeriju.

16

strana 1 od 128 idi na stranu