Napoleonovo šifrovano pismo na aukciji

Pismo u numeričkim šiframa u kojem je Napoleon 1812, pred povlačenje iz Rusije, najavio napad na Kremlj, biće u nedelju ponuđeno na prodaju na aukciji u Fontenblou kod Pariza.

Život

Izvor: B92

Petak, 30.11.2012.

13:00

Default images

U pismu je i rečenica kojom je francuski vojskovođa obavestio Pariz o napadu na Kremlj: "U tri sata ujutru, 22. (oktobra 1812) dići ću Kremlj u vazduh".

Kada je pismo tri dana kasnije stiglo na odredište, sedište ruskog cara bilo je u plamenu, a francuska vojska se povlačila.

"Moja konjica je u raspadu, mnogi konji su uginuli", naveo je Napoleon, nekada nepobedivi vođa, priznajući neuspeh invazije na Rusiju, u kojoj je njegova vojska prepolovljena.

Pismo je napisano 20. oktobra 1912, numeričkim kodom i potpisano je Napoleonovom rukom sa "Nap".

Napoleonov kod, koji se koristio za tajna pisma kada je francuski car bio daleko od kuće, sačinjen je da neprijatelji ne bi mogli da presreću francuska vojna naređenja. Šifre su često menjane kako ne bi bile provaljene.
Foto: Beta
Pismo je na konju u Pariz, udaljen 2.480 kilometara, stiglo svega tri dana kasnije.

"Ovo pismo je jedinstveno. Ne samo što je celo u šiframa, već je i to prvi put da vidimo drugačijeg Napoleona. U Moskvu je ušao 1812, na vrhuncu moći. Iz nje se vratio znatno oslabljen. Rusi su iz Moskve pobegli nekoliko dana ranije i spalili su grad. Tu nije bilo Napoleonove pobede, niti hrane za njegovu izgladnelu vojsku na umoru", kazao je Žan-Kristof Šatenjije iz aukcijske kuće Fontenblo.

Jedino što je Napoleon mogao bilo je da naredi spaljivanje sedišta ruskih vlasti, što je u pismu kodirano brojevima "449, 514, 451, 1365".

Pismo je dokaz onoga što istoričari nazivaju početkom kraja Napoleonovog carstva, koji je počeo u Rusiji i završio se kod Vaterloa tri godine kasnije.
U junu 1812, Nepoleonova vojska - koja je sa 600.000 ljudi bila jedna od najvećih u istoriji - samouvereno je ušla u Rusiju. Međutim, Francuzi su bili nespremni za loše vremenske uslove, snažnu odbranu Rusa i rusku taktiku spaljene zemlje, kojom ništa nisu ostavljali za sobom za gladne i smrznute Napoleonove vojnike.
"Ovo pismo je neverovatno svedočanstvo, nikada nismo videli da se Napoleon tako emotivno izražava. Samo u pismima (supruzi) Žozefini je iskazivao nešto blisko emociji. Moskva ga je slomila", kazao je Šatenjije.

U tekstu - koji najavljuje da se njegova vojska povlači iz Moskve - Napoleon žali zbog neuspeha svoje vojske, traži pomoć za oporavak svojih trupa i konjice, u kojoj su hiljade konja uginule.

U septembru ove godine, 200 godina nakon pobede Rusa nad Napoleonom, u Moskvi je održana velika proslava. U centru pažnje bila je reprodukcija bitke kod Borodina - jednog od najvećih neuspeha Napoleonove vojske - u kojoj se sukobilo oko 250.000 vojnika sa obe strane, uz oko 70.000 poginulih.

Borodinska bitka 1812. imala je veliku ulogu u uzdizanju Rusije u veliku svetsku silu.

Vrednost Napoleonovog pisma procenjena je na 15.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: