Češka: Predsednik protiv Parade ponosa

U Pragu 13. avgusta počinje višednevni Prag Prajd, festival seksualnih manjina u okviru koga će gradom u subotu proći 2. gej parada, uprkos protestima konzervativnih incijativa i češkog predsednika Vaclava Klausa.

Život

Izvor: Izvor: Daša Pavloviæ, Beta

Ponedeljak, 13.08.2012.

13:53

Default images

Prag Prajd održava se od 13. do 19. avgusta pod pokroviteljstvom gradonačelnika Praga Bohuslava Svobode. Upravo se gradonačelnik, pošto je iz konzervativne Građanske demokratske stranke, koju je osnivao Klaus, našao na udaru žestoke kritike protivnika parade, inicijative D.O.S.T., protivnika abortusa i demohrišćanske omladine koji su najavili demonstracije protiv gej parade.

"Jasno negativni stav prema gej paradi sam izrazio još prosle godine. Smatram da je racionalno da i ljudi koji paradu vide drugačije to izraze tako glasno. To je potrebno. Ne sme jedna strana da bude glasna, a druga da ćuti. Pozdravljam i to što će istupiti protiv parade", kazao je tokom vikenda Klaus.

D.O.S.T i podmladak demohrišćana razgnevilo je najviše to što ove godine gej parada, gde očekuju oko 8.000 učesnika, kreće od konjičke statue svetog Vaclava, sveca zaštitnika češkog naroda na Vaclavskom trgu u Pragu, a živopisna povorka proći će centrom glavnog grada do jednog od ostrva na Vltavi.
Foto: Beta/AP
D.O.S.T je prašku gej paradu nazvao opscenim festivalom, koji propagira netolerantnu ideologiju homoseksualizma, a mesto odabrano za početak parade, po oceni njenih protivnika, predstavlja skrnavljenje češke državnosti i sveca zaštitnika.

Inicijativa D.O.S.T. saziva zato demonstracije na Vaclavskom trgu u "odbranu ponosa normalnih ljudi" a danas predaje protestno pismo gradonačelniku Praga i ambasadama Holandije, Izraela i SAD, koje su gej paradu podržale.

Ova druga praška gej parada održava se pod parolom "Spojićemo boje" i želi nizom manifestacija da predstavi pre svega grupe LBGT populacije, koje su skrivene i na marginama društva – hendikepirane homoseksualce, transeksualce ili zivot homoseksualnih Roma u njihovim patrijarhalnim zajednicama.

Festival od danas do nedelje nudi niz debata, izložbe, koncerte, žurke i obilazak Praga sa vodičem, a takođe i bogosluženje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: