Napravljen "list" koji proizvodi struju

Grupa američkih naučnika napravila je veštački list sa svojstvom da direktno transformiše sunčevu svetlost u energiju koja se može i uskladištiti kako bi se kasnije koristila, objavio je američki naučni časopis "Sajens".

Život

Izvor: B92

Petak, 30.09.2011.

11:36

Default images

Tom listu, zapravo solarnoj ćeliji napravljenoj od tankog sloja poluprovodnika od silicijum-dioksida koji je sa jedne strane obložen kobaltom, a druge niklom (katalitičkim materijalima), nije potreban nikakav spoljni priključak niti kontrolno kolo da bi, kako su objasnili naučnici, mogao da funkcioniše.

Naučnici su istakli da je potrebno samo staviti list u neki sud napunjen običnom vodom i izložiti ga sunčevoj svetlosti, nakon čega brzo počinje proces izdvanjanja kiseonika od vodonika iz vode, što omogućava stvaranje električne energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: