Da li vas zbunjuje moderan život?

Više od milion Britanaca tvrdi da se osećaju zbunjeno i bespomoćno kada se nađu ispred svakodnevnih obaveza i problema koje je potrebno rešiti.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.02.2011.

13:11

Default images

Menjanje gume, postavljanje tapeta i menjanje utikača samo su neke od veština koje veliki broj ljudi jednostavno ne poseduje.

Finansijska terminologija i izračunavanje kreditnih obaveza takođe predstavljaju veliki problem za skoro trećinu stanovnika Velike Britanije.

Ovo otkriće deo je istraživanja koju je pokrenula organizacija „WorldSkills“ u nadi da će uspeti da obuči veliki deo populacije kako da obavlja najosnovnije zadatke kao uvod u Olimpijske igre za ljude sa specijalnim potrebama koje će biti održane krajem 2011. godine u Londonu.

Od ukupnog broja intervjuisanih osoba 57 odsto izjavilo je da ne bi bilo u stanju da promeni gumu na kolima, 51 odsto ne zna kako bi, da mora, postavilo tapete dok 50 odsto ne bi znalo kako da sastavi kupljenu policu.

Uprkos teško dobijenoj borbi za jednakost polova, polni sterotipi su i dalje živi i prisutni među ispitanim osobama – svega 28 odsto muškaraca reklo je da je u stanju da ispegla pantalone, a 17 odsto žena da je u stanju da promeni gumu na svojim kolima.

Generacijski jaz takođe je prisutan i otkriva da 72 odsto osoba starosti 18 – 24 godine bez problema može da postavi bežični Internet u stanu, ali nije u stanju da obavi neki od najosnovniji dnevnih zadataka poput spremanja doručka ili previjanja uganutog članka.

Istraživači razlog za ovakav manjak veština potrebnih za svakodnevno funkcionisanje pronalaze u školskom programu koji đacima više ne nudi praktično znanje potrebno da normalan život.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: