"Gen gojaznosti" utiče na apetit

Deca koja imaju "rizičnu verziju" FTO gena, prvog koji je jasno doveden u vezu sa gojaznošću kod populacije bele rase, teže od drugih mogu da procene kad su dovoljno jela i "isključe apetit", upozoravaju stručnjaci londonskog Univerzitetskog koledža i Instituta za psihijatriju londonskog Kraljevskog koledža.

Život

Izvor: B92

Utorak, 29.07.2008.

16:48

Default images

Naučnici su istraživanje obavili na 3.000 dece stare od osam do 11 godina - merenjem visine, težine i obima struka, kao i upitnikom za roditelje o prehrambenim navikama deteta, izveštava BBC.

Ustanovljeno je da deca sa rizičnom verzijom FTO gena imaju tendenciju da se prejedu i da teško mogu da ocene kad su sita. Efekat tog gena na apetit isti je bez obzira na godine, pol, društveno-ekonomski milje i indeks telesne mase.

Prethodne studije pokazale su da odrasle osobe sa dve kopije rizične verzije pomenutog gena u proseku imaju tri kilograma više, a one koje imaju samo jednu kopiju 1,5 kilograma više od ljudi koji nemaju taj gen.

Očigledno je da su osobe sa rizičnom verzijom FTO gena podložnije opasnostima koje nose moderni uslovi života, okruženi velikim porcijama hrane i neograničenom mogućnošću jedenja, napominje vođa istraživanja, profesor Džejn Vordl.

Dejstvo ovog izolovanog gena ipak je malo, naglašava Vordlova, iznoseći pretpostavku da su za gojaznost i apetit verovatno odgovorni mnogi geni, od kojih svaki pojedinačno malo doprinosi gojaznosti ali udruženi imaju znatan efekat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: