Kuvajćanke prvi put za divanom

Život

Izvor: B92

Sreda, 28.06.2006.

17:43

Default images

Žene u Kuvajtu, koje će 29. juna prvi put u istoriji glasati na parlamentarnim izborima, otišle su korak dalje u borbi protiv društvenih tabua zadiranjem u teritoriju "divanjenja", što je naziv za okupljanja muškaraca u toj zalivskoj zemlji.

U želji da na izborima dobiju poslanička mesta, Kuvajćanke pokušavaju da dopru do što većeg broja ljudi i da im se obrate na divanjenjima, nazvanim po arapskoj reči divan ili sabor.

Ti sastanci se smatraju barometrom javnog mnjenja, a nazivaju se i kuvajtskim "mini parlamentima", pošto se na njima iz prve ruke mogu čuti vesti iz politike, sa berze i iz biznisa.

Članovi vladajuće porodice Sabah, vodeći trgovci, plemenske vođe i obični Kuvajćani, svake sedmice, a nekada i svakog dana, divane u svojim domovima. Poslanici slušaju birače ili vode kampanje na tim skupovima, koji se obično održavaju u večernjim časovima, kako bi se izbegla dnevna vrućina. Ti skupovi su do sada bili nedostupni za žene, u skladu sa muslimanskom tradicijom da se muškarci i žene u javnosti drže odvojeno.

Ipak, stvari se menjaju. Neke od 32 žene koje ulaze u istoriju kandidovanjem na parlamentarnim izborima dobile su poziv ili su izrazile želju da posete divanjenje kako bi predstavile svoje programe. "Reakcija na naše učešće je odlična. Sve što je bilo potrebno jeste uklanjanje psihološke barijere," kazala je Rojtersu Rola Dašti, ekonomistkinja, školovana u SAD, i jedna od šest kandidatkinja iz grada Džabrije.

Jedna od kandidatkinja je Fatima al-Abdali, školovana u SAD, i funkcionerka državne naftne firme. Na divanjenju, na koje je došla u tradicionalnoj haljini sa maramom na glavi, dočekali su je Kuvajćani u belim odorama.

Muškarci vole da divane, a žene se žale jer su isključene i zbog višesatnog odsustvovanja muževa iz kuće. Neke Kuvajćanke divanjenje svojih muževa zovu "njegovom drugom ženom".

Novinarka i kandidatkinja na izborima Ajša al-Rušaid kaže da je prva žena koja je razbila psihološku barijeru odlaska na divanjenje, posle poziva grupe poslanika prošle godine.

Iako do poziva dolazi samo u predizbornom periodu, političke posete divanjenju ne odgovaraju konzervativnim Kuvajćanima, posebno islamistima koji su se protivili i davanju glasačkog prava ženama.

Fatima al-Abdali kaže je da je pre odlaska na divan potrebno zatražiti dozvolu od vlasnika kuće. Ona kaže da se u tim situacijama uvek oblači konzervativno i da dolazi u pratnji muškog rođaka. "Ja slobodno mislim, ali nisam 100 odsto liberalna. Vodim računa o našoj religiji i tradiciji."

Učešće žena u divanjenju pokrenule su debatu o izvesnosti većih promena kuvajtske tradicije. Mnogi Kuvajćani veruju da će žene uskoro biti dobrodošle i na običnim, "društvenim," a ne samo političkim divanjenjima.

(Beta)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: