Dr Mari kriv za smrt Kralja popa

Lični doktor Majkla Džeksona optužen je za ubistvo svog pacijenta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.11.2011.

22:38

Default images

Konrada Marija čeka maksimalno 4 godine zatvora budući da ga je porota u Los Anđelesu proglasila krivim za ubistvo iz nehata posle samo 10 sati većanja (nakon 22 dana suđenja i 50 saslušanih svedoka). Presuda će mu biti izrečena 29. novembra.

U jednom od medijski najpraćenijih suđenja, niz svedoka davalo je zapanjujuće oprečne ocene o 58-godišnjem doktoru.

Tužilaštvo ga je videlo kao pohlepnog oportunistu koji je sve svoje medicinsko znanje bacio kroz prozor ne bi li udovoljavao opasno bizarnim hirovima superstara.

Odbrana ga je predstavila kao brižnog kardiologa koji je po svaku cenu pokušavao da spreči svog slavnog pacijenta od samodestrukcije.

Ali nakon šest nedelja suđenja i iznošenja dokaza, sedam muškaraca i pet žena porotinika složilo se oko krucijalne stvari - da je Mari bio odgovoran za Džeksonovu smrt.

Na kraju sve se svelo na činjenjicu da je doktor delao nezakonito kad je ubrizgao smrtonosnu dozu „propofola” Džeksonu kome je očajnički bio potreban san i odmor u toku napornih proba za povratničke koncerte.

Mari je optužen jer je ugasio svaku nadu za oživljavanje zvezde time što je odlagao više od 20 minuta poziv Hitnoj pomoći, kad je ugledao Majklovo beživotno telo tog 25. juna 2009.

A onda je lagao druge doktore i bolničare o korišćenju „propofola” - moćnog sedativa koji bi trebalo da se koristi samo u bolnicama - kako bi sakrio svoju krivicu.

Jedan medicinski stručnjak na svedočenju izneo je 17 različitih propusta u Marijevim postupcima tog kobnog dana, od kojih je svaki najverovatnije igrao ulogu u Džeksonovoj smrti.

Zamenik okružnig tužioca Los Anđelesa Dejvid Valgren rekao je poroti da je dovoljno da se usaglase samo oko jednog fatalnog propusta Konrada Marija ne bi li ga proglasili krivim.

On je dodao da je Marijeva upotreba „propofola” za lečenje hronične nesanice bio „opsceni eksperiment”.
Zamenik okružnog tužioca Dejvid Valgren
Tužilac Valgren je odbacio tvrdnje da je Džeksonovo zdravstveno stanje bilo loše i da je bio zavisnik o lekovima protiv bolova, tvrdeći da je muzičar bio vrlo optimističan i uzbuđen zbog svoje budućnosti i da je planirao da kupi novu kuću gde bi stvorio stabilan dom za svoju porodicu i tako okončao njihov „nomadski život”.

Odbrana je, međutim, insistirala da je Mari samo žrtveno jagnje vlasti kojoj je po svaku cenu trebao krivac tragediju. „Da je reč o bilo kome drugom osim o Majklu Džeksonu, da li bi ovaj doktor bio danas ovde?", upitao je advokad Ed Černof u svojoj završnoj reči.

On je dodao da su Džekson i promoteri njegove povratničke turneje vršili ogroman pritisak na Marija da nabavi lek i da je sam muzičar pretio da će otkazati koncerte ako ne bude mogao dobro da spava.

„On je bio samo mala riba u velikoj, prljavoj bari”, zaključio je Černof.

Mari nije želeo da svedoči i nije pokazivao mnogo emocija tokom suđenja. Njegovi advokati pokušavali su da ga predstave kao saosećajnu osobu i pozvali su niz bivših pacijenata koji su govorili o doktorovoj stručnosti i darežljivosti.

Uprkos spekulacijama da će se to desiti, Džeksonova deca - Prins (14), Paris (13) i Blanket (9) - nisu svedočila i sve vreme su čuvana podalje od halabuke koja je pratila suđenje.

Majklovi roditelji, braća i sestre bili su prisutni svakoga dana u sudnici, a obožavatelji su se okupljali ispred zgrade Vrhovnog suda zahtevajući pravdu za svog heroja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: