Salmanu Ruždiju sledi Nobelova nagrada?

Pisac Salman Ruždi, koji je hospitalizovan u teškom stanju nakon napada nožem u SAD-u, trebao bi da dobije Nobelovu nagradu za književnost, ocenio je francuski filozof Bernard-Anri Levi u članku za "Journal du dimanche".

Izvor: B92

Nedelja, 14.08.2022.

13:38

Salmanu Ruždiju sledi Nobelova nagrada?
Foto:EPA/ HAYOUNG JEON

"'Mislim da je nijedan pisac danas ne zaslužuje više od njega. Kampanja počinje sada", napisao je Anri Levi u vezi Ruždija.

Ruždi je u petak u Njujorku napadnut nožem, trenutno se nalazi u bolnici i skinut je sa respiratora. Napadnut je dok se spremao da održi govor. Iran je 1989. proglasio protiv njega fetvu i zatražio da se ubije, godinu dana nakon što je objavio knjigu "Satanski stihovi".

"Taj pisac, kažnjen jer je trideset godina pisao slobodne tekstove i tekstove koji oslobađaju, zaslužuje nagradu", ocijenio je Levi u dugom tekstu pod naslovom "Besmrtnost Salmana Ruždija".

Nobelovu nagradu za književnost je prošle godine dobio tanzanijski pisac Abdulrazak Gurna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: