Otkriveno: Zašto Srbija nije izručila čoveka koji je opljačkao Tamaru Eklston?

Bivša britanska manekenka Tamara Eklston optužila je Srbiju da ne želi da izruči Velikoj Britaniji Daniela Vukovića, glavnog osumnjičenog za pljačku njenog doma u Londonu. Tokom jedne od najvećih pljački u toj zemlji, banda koju je prema sumnjama predvodio upravo Vuković, ukrala je od bivše manekenke nakit u vrednosti od 30 miliona evra. U odgovoru na pitanje našeg portala, Viši sud u Beogradu otkrio je zašto osumnjičeni nikada nije izručen Velikoj Britaniji.

Izvor: B92

Utorak, 02.08.2022.

19:24

Otkriveno: Zašto Srbija nije izručila čoveka koji je opljačkao Tamaru Eklston?
Foto: Profimedia

Pored Daniela Vukovića, koji koristi i identitet Ljubomir Romanov, u pljački su učestvovali Jugoslav Jovanović (24), Alesandro Maltese (45) i Alesandro Donati (44) – svi članovi internacionalne pljačkaške bande.

Policija u Londonu veruje da je ista ta grupa izvršila slične zločine nad žrtvama visokog profila širom Evrope, a planirali su da počine dalje provale u kuće bogataša u Ujedinjenom Kraljevstvu, između ostalih u dom bivšeg fudbalera i trenera engleskog fudbalskog kluba Everton Franka Lamparda. U razgovoru za hrvatski Jutarnji list, Tamara Eklston je istakla da ima informacije da se Vuković nalazi u Srbiji, ali da je zahtev za izručenje odbijen.

"Imamo informacije da je u Srbiji, ali njihove vlasti odbijaju da ga izruče, iako imaju jasne dokaze da je on ne samo jedan od ljudi koji su ušli u moju kuću i ukrali moje stvari, već i da je glavni mozak cele provale", kaže Tamara i dodaje da je zadnjih dana primila korisne informacije, ali ne može o tome govoriti jer policija radi na tome.

Zašto osumnjičeni nije izručen

Viši sud u Beogradu je za domaće medije otkrio zašto osumnjičeni nije izručen. Naime, potvrdili su da je zahtev za izručenje iz Londona stigao, ali ne postoje uslovi da se taj zahtev ispuno.

Naime, krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu je 15.7.2021.godine donelo rešenje kojim se utvrđuje da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje pravosudnim organima Velike Britanije, lica R. Lj.(Romanov Ljubomir, jedan od pseudonima Daniela Vukovića, prim.aut) radi vođenja krivičnog postupka pred Krivičnim sudom Westminster i Croydon. Stoga je zahtev za izurčenje odbijen, jer je utvrđeno da je lice čije se izručenje traži državljanin Republike Srbije.

Prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći, kao i Evropskoj konvenciji o ekstradiciji, zemlja može da odbije izručenje svog državljanina, što je predviđeno i Ugovorom o uzajamnm izdavanju kriva koji je sklopljen između Velike Britanije i Srbije. Ovo rešenje potvrđeno je od strane Apelacionog suda u Beogradu 13.10.2021.godine.

Filmska pljačka

Banda na čijem je čelu navodno Vuković opljačkala je dom Tamare Eklston u decembru 2019. godine. Na snimcima sa sigurnosnih kamera u koje je policija imala uvid se vidi kako pljačkaši beže kroz dvorište vile koja se nalazi u Kesington palas gardensu, najskupljoj ulici na svetu.

Nakon izlaska iz dvorišta, oni ulaze u crni džip koji ih odvozi sa lokacije. Svi koji su učestvovali u pljački, sem Vukovića, su uhapšeni i osuđeni na različite kazne zatvora.

Jovanović je kažnjen sa devet godina zatvora za pljačku sa predumišljajem i dve godine zbog pranja novca, odlučio je Kraljevski sud Ajslvort. Donati (45) i Malteze (44) osuđeni su na po osam godina i devet meseci za pljačku sa predumišljajem.

Eklston je nedavno ponudila nagradu od sedam miliona evra za informacije o nakitu koji joj je ukraden. Uz to, onome ko joj otkrije informacije o samom Vukoviću obećala je 300.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: